Πυρετός διαβουλεύσεων στη Μαδρίτη προκειμένου να σχηματιστεί επιτέλους κυβέρνηση και η χώρα να γλιτώσει μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση. Οι δύο φιλόδοξοι κυβερνητικοί εταίροι, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός και ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ και ο επικεφαλής των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, εργάζονται σε διαφορετικά επίπεδα.

Ο Σάντσεθ και το πολυμελές επιτελείο στελεχών του προσπαθούν να μαζέψουν τα «κουκιά», ώστε η κυβέρνηση να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Ως γνωστόν, τα δύο κόμματα του μελλοντικού κυβερνητικού συνασπισμού θα είναι κυβέρνηση μειοψηφίας, με μόλις 155 (επί συνόλου 370) έδρες. Έτσι κι αλλιώς, η προώθηση του νομοθετικού έργου -αν και εφόσον γίνουν τελικά κυβέρνηση- θα είναι ένας καθημερινός αγώνας με πολύ παρασκήνιο και παζάρι προς αναζήτηση συμμάχων.

Αλλά προηγείται η ψήφος εμπιστοσύνης της Βουλής. Στην Ισπανία διεξάγονται δύο ψηφοφορίες. Στην πρώτη απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία, πράγμα που δεν πρόκειται να συμβεί. Στη δεύτερη ψηφοφορία απαιτούνται περισσότερα «ναι» από «όχι». Αυτό μπορεί να συμβεί αν αποδώσουν οι επαφές του Σάντσεθ και των επιτελών του.

Στόχος: Η κυβέρνηση Σοσιαλιστών-Podemos να ορκιστεί ενώπιον του βασιλιά Φιλίππου Στ' πριν τα Χριστούγεννα.

Στο στρατόπεδο του Ιγκλέσιας των Podemos διεξάγεται ένα διαφορετικό μασάζ. Τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να ψηφίσουν αν όντως επιθυμούν να γίνουν... εξουσία.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Πάμπλο Ιγκλέσιας (ο οποίος θα αναλάβει χρέη αντιπροέδρου της κυβέρνησης) αποφάσισε  να τους απευθύνει ανοικτή επιστολή, εξηγώντας τους την κατάσταση και τα νέα δεδομένα. 

Αφού τονίζει με περηφάνεια ότι ένα κίνημα που γεννήθηκε πριν από 7 χρόνια, είναι πλέον σε θέση να μπει στην κυβέρνηση και να υλοποιήσει πολλά από αυτά που πρέσβευε, σπεύδει να προσγειώσει τους συντρόφους του: «Θα είμαστε κυβέρνηση μειοψηφίας, θα βρούμε μπροστά μας πολλούς περιορισμούς και αντιφάσεις, θα πρέπει να υποχωρήσουμε σε πολλά πράγματα».

Και για να προλάβει τους «συντρόφους» που θα αντιδράσουν, επειδή θα πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις, σπεύδει να προειδοποιήσει ότι «τα κόμματα της δεξιάς με τα ΜΜΕ και την οικονομική τους ισχύ, θα μας χτυπούν σε κάθε βήμα που κάνουμε, όσο μικρό και να είναι [...] Θα υπάρχουν εκείνοι που θα ξοδεύουν πολλά εκατομμύρια ευρώ και πολλές τηλεοπτικές ώρες, προσπαθώντας να κάμψουν το ηθικό μας, να μας εκνευρίσουν, να μας πείσουν ότι δεν γίνεται.»

Και κλείνει την επιστολή του με ποιητικό τρόπο: «Τα ουράνια κατακτώνται με επιμονή».

Ο Πέδρο Σάντσεθ και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας είχαν επιχειρήσει και το Απρίλιο να φτιάξουν κυβέρνηση, μάλιστα οι επαφές τότε κράτησαν μήνες. Δεν τα βρήκαν όμως, η Βουλή διαλύθηκε και η χώρα πήγε στις εκλογές της 10ης Νοεμβρίου. 

Από τις εκλογές αυτές τα δύο κόμματα βγήκαν αποδυναμωμένα, με αποτέλεσμα να σπεύσουν μετά από συνάντηση που διήρκεσε μόλις μία ώρα να ανακοινώσουν ότι θα κάνουν κυβέρνηση. 

Λεπτομέρειες για αυτή την κυβέρνηση δεν έχουν γίνει γνωστές. Ακριβώς επειδή την προηγούμενη φορά οι δύο πολιτικοί εκτέθηκαν υπερβολικά στη δημοσιότητα με πολλές (και κουραστικές) δηλώσεις για την αποτυχία τους να συνεργαστούν, τώρα κηρύχθηκε σιωπητήριο...