Μια πολύ ξεχωριστή μέρα έζησαν στο Κογκρέσο των ΗΠΑ την Τετάρτη, καθώς ξεκίνησαν οι δημόσιες ακροάσεις μαρτύρων για την υπόθεση της καθαίρεσης του Ντόναλντ Τραμπ.

Υπενθυμίζεται ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία ξεκίνησε με την ψήφο των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ωστόσο, η τελική απόφαση για το αν ο πρόεδρος θα εγκαταλείψει νωρίτερα τον Λευκό Οίκο λαμβάνεται από τη Γερουσία, όπου η πλειοψηφία είναι των Ρεπουμπλικανών.

Η διαδικασία των ακροάσεων είναι δημόσια και μεταδίδεται και από πολλά αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης. Η αίθουσα όπου παρουσιάστηκαν οι πρώτοι μάρτυρες ήταν κατάμεστη.

Μία όμως παρουσία ήταν αυτή που ξεχώρισε. Ήταν η drag queen performer Σίσι Μάιλς από το Νιού Τζέρσεϊ. Κόκκινο φόρεμα, γόβα στιλέτο και άψογο μαλλί. Δεν πήγε για να κάνει μια εκκεντρική εμφάνιση, όπως θα σκεφτούν πολλοί. Πήγε για να καλύψει την υπόθεση για το Happs TV, μια startup ειδησεογραφική πλατφόρμα.

Από την πρώτη στιγμή που μπήκε στο επιβλητικό κτίριο του Κογκρέσου, στην καρδιά της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας, τα κινητά τηλέφωνα πήραν «φωτιά». Πολλοί την ακολουθούσαν στους διαδρόμους για ένα βίντεο.



Αργότερα, στην ανταπόκρισή της, η Σίσι Μάιλς εξήγησε τη διαδικασία, το κλίμα στην αίθουσα και τους διαδρόμους: 

«Ακούσαμε ανθρώπους να λένε ότι έγινε συναλλαγή Τραμπ με τον πρόεδρο της Ουκρανίας. Είναι η πλέον πολωτική και διχαστική διαδικασία που έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό».



Και δεν έχει καθόλου άδικο. Οι Δημοκρατικοί που περίμεναν με ανυπομονησία τη στιγμή που θα ξεκινούσαν τη διαδικασία για την καθαίρεση του προέδρου Τραμπ, έχουν πάρει ένα μεγάλο ρίσκο. Από την πορεία και την ποιότητα των ακροάσεων θα φανεί αν όλο αυτό θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα ή θα λήξει άδοξα, παρασύροντας ενδεχομένως και το κόμμα μαζί του.

Ο Τραμπ φοβάται ασφαλώς τις αποκαλύψεις και ακολουθεί τη γνωστή του τακτική: Θεωρεί εαυτόν θύμα μιας διαδικασίας, ενός κυνηγιού μαγισσών, επειδή -κατά τη γνώμη του- οι Δημοκρατικοί δεν έχουν τίποτε άλλο να πουν στους Αμερικανούς εν όψει των εκλογών του 2020.

Προς το παρόν, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα τον ακολουθεί και στέκεται στο πλευρό του. Άλλωστε και στην ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι βουλευτές του κόμματος ψήφισαν «μπετόν» κατά της εκκίνησης της διαδικασίας καθαίρεσης.

Σημειώνεται ότι για να καθαιρεθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ -κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία της χώρας- απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στην Γερουσία. Με τα σημερινά δεδομένα, χρειάζεται να αλλάξουν άποψη 20 γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό αν η πρώτη μέρα ακροάσεων στο Κογκρέσο εντυπωσιάσε αρκετά την Σίσι Μάιλς. Θα φανεί από την εξέλιξη των μεταδόσεών της.