Το Μεξικό ήταν τελικά η χώρα που έδωσε άσυλο στον παραιτηθέντα πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες. Ο υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας χώρας του ταξίδεψε μέχρι την Λα Πας για να παραλάβει τον πρόεδρο.

Ο Μαρσέλο Εμπράρντ εξήγησε ότι ο ίδιος ο Μεξικανός ηγέτης, Μανουέλ Αντρές Λόπες Ομπραδόρ, πήρε την απόφαση να παραχωρήσει άσυλο στον άλλοτε ομόλογό του, καθώς κινδύνευε η ζωή του.

«Αδέλφια, αναχωρώ για το Μεξικό με αισθήματα ευγνωμοσύνης προς τον κυβέρνηση του αδελφού λαού που μας παραχώρησε άσυλο για να προστατέψει τη ζωή μας. Με πονά που εγκαταλείπω τη χώρα για πολιτικούς λόγους, αλλά θα επιστρέχω με περισσότερη ενέργεια και δύναμη» έγραψε ο Μοράλες στο Twitter.

Πίσω στη Βολιβία η κατάσταση δεν φαίνεται να εκτονώνεται, αφού οπαδοί και αντίπαλοι του παραιτηθέντος προέδρου συγκρούονται στους δρόμους της πρωτεύουσας. Οι ανταποκριτές των ξένων Μέσων Ενημέρωσης μεταδίδουν εικόνες χάους σε πολλές περιοχές της Λα Πας, με επιχειρήσεις να κατεβάζουν τα ρολά για να προστατευθούν από τις λεηλασίες, αλλά και επιθέσεις οπαδών του Μοράλες σε αστυνομικά τμήματα.

«Ζούμε στο χάος και κανείς δεν θέλει να αναλάβει τα ηνία της χώρας» δήλωσε ο Κάρλος Κορδέρο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λα Πας. Πράγματι, μετά την παραίτηση του προέδρου και του αντιπροέδρου, η προσωρινή προεδρία επρόκειτο να περάσει στην πρόεδρο της Γερουσίας. Εκείνη παραιτήθηκε και τώρα (αν δεν υπάρξει και νέα παραίτηση) αναμένεται να αναλάβει χρέη προσωρινού προέδρου η αντιπρόεδρος της Γερουσίας, Ζανίν Άνιες.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό πότε θα γίνουν νέες εκλογές.

Ο Έβο Μοράλες εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος το 2006 και παρέμεινε στην εξουσία για 13 ολόκληρα χρόνια. Ο ίδιος προχώρησε σε μια αμφιλεγόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση για να του επιτραπεί να διεκδικεί χωρίς περιορισμούς την προεδρία. Το πλέον χαρακτηριστικό στην περίπτωσή του είναι ότι το 2016 στο σχετικό δημοψήφισμα για το αν οι πολίτες εγκρίνουν την πρόταση Μοράλες για επανεκλογή, το 51% ψήφισε «όχι».

Εκείνος, παρά την ετυμηγορία του λαού, έβαλε νέα υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2019, τα αποτελέσματα των οποίων αμφισβητήθηκαν ακόμα και από τους διεθνείς παρατηρητές.

Αυτό ήταν το έναυσμα για τις ογκώδεις και πολύνεκρες διαδηλώσεις του τελευταίου μήνα, οι οποίες κορυφώθηκαν με την απόφαση του Μοράλες, αρχικά να προκηρύξει νέες εκλογές και στη συνέχεια να παραιτηθεί υπό την πίεση των Ένοπλων Δυνάμεων.

Ο ινδιανικής καταγωγής Έβο Μοράλες εξελέγη για πρώτη φορά το 2006, βγάζοντας από την αφάνεια τους πλέον φτωχούς και μη προνομιούχους ινδιάνους πολίτες της χώρας του. 

Υπήρξε η πλέον εικονική προσωπικότητα μιας «φουρνιάς» αριστερών πολιτικών που ήρθαν στην εξουσία στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. 

Σήμερα, ωστόσο, σχεδόν 20 χρόνια αργότερα, η εικόνα έχει αλλάξει, καθώς σχεδόν όλοι εκείνοι οι πολιτικοί, είτε είναι στη φυλακή είτε αντιμετωπίζουν υποθέσεις διαφθοράς.

Στη Βραζιλία απαξιώθηκαν πλήρως τα δύο μεγάλα κόμματα και οι πολίτες εξέλεξαν τον ακροδεξιό Ζαΐρ Μπολσονάρο. Ο δε αριστερός πρόεδρος Λούλα (2003-2010) καταδικάστηκε για διαφθορά.

Στην Αργεντινή ο επίσης εμβληματικός πρόεδρος Νέστορ Κίρσνερ (2003-2007) πέθανε και η σύζυγός του επίσης πρόεδρος (2007-2015) Κριστίνα Φερνάντες επανήλθε μεν ως αντιπρόεδρος, αλλά με πολλές δικαστικές υποθέσεις ανοικτές.

Στη Βενεζουέλα ο Ούγκο Τσάβες πέθανε και η χώρα ζει τη δική της πολιτική και οικονομική περιπέτεια με πρόεδρο τον Νικολάς Μαδούρο. 

Αυτή ακριβώς η εικόνα στη Νότιο Αμερική είναι που έκανε δύσκολη τη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου απέναντι στον Έβο Μοράλες.  

Οι μόνες χώρες που στάθηκαν στο πλευρό του και κατήγγειλαν «αμερικανικό πραξικόπημα» για την ανατροπή του ήταν η Κούβα και η Βενεζουέλα, ενώ στην Αργεντινή ξέσπασε διαμάχη μεταξύ του νυν προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι και του εκλεγέντα Αλμπέρτο Φερνάντες. Ο δεξιός Μάκρι σε όλη τη διάρκεια της θητείας του στάθηκε απέναντι σε περιπτώσεις όπως του Μαδούρο ή του Μοράλες, ενώ ο νεοεκλεγείς Φερνάντες δηλώνει αλληλέγγυος. Αλλά θα ορκιστεί πρόεδρος στις 10 Δεκεμβρίου.

Πάντως, ο πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε μέσω Τwitter την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις στην Βολιβία: «Μετά από 14 χρόνια και την πρόσφατη απόπειρά του να καταπατήσει το Σύνταγμα της Βολιβίας και τη βούληση του λαού, η αποχώρηση του Μοράλες ανοίγει το δρόμο, ώστε οι πολίτες να δουν τη φωνή τους να ακούγεται. Οι ΗΠΑ επικροτούν το λαό της Βολιβίας που απαίτησε ελευθερία και τις Ένοπλες Δυνάμεις που τήρησαν τον όρκο τους να προστατέψουν, όχι ένα πρόσωπο, αλλά το Σύνταγμα.»