Ξεκίνησε σήμερα και επίσημα η επιχείρηση για την προστασία των θαλασσίων μεταφορών στον Κόλπο του Μπαχρέιν από τον ναυτικό συνασπισμό του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ, καθώς η στρατηγικής σημασίας περιοχή για τον εφοδιασμό πετρελαίου παγκοσμίως απετέλεσε κατά τους τελευταίους μήνες σημείο επιθέσεων εναντίον δεξαμενόπλοιων.

Η Ουάσινγκτον είχε απευθύνει έκκληση για τη συγκρότηση της International Maritime Security Construct (IMSC) προς τους εταίρους της στην περιοχή, όπως την Σαουδική Αραβία, κατόπιν των συνεχών επιθέσεων εις βάρος δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο, ενέργειες τις οποίες οι ΗΠΑ αποδίδουν στο Ιράν, με την Τεχεράνη να αρνείται όμως κάθε ανάμειξή της στα περιστατικά αυτά.

Σήμερα ο αντιναύαρχος Τζιμ Μαλόι, διοικητής των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, κατά τη διάρκεια τελετής στο κέντρο διοίκησης της IMSCΗ αναφερόμενος στην επιχείρηση «Sentinel» για την προστασία του Κόλπου και της Θάλασσας του Ομάν δήλωσε πως αυτή συνιστά ένα αμυντικό μέτρο και δεν «απειλεί» κανέναν.

«Αυτή η επιχείρηση δεν έχει επιθετική διάσταση εκτός από μια δέσμευση στην αμοιβαία άμυνα σε περίπτωση επίθεσης» υπογράμμισε ο Αμερικανός αντιναύαρχος, προσθέτοντας ότι η δέσμευση των ΗΠΑ στην περιοχή θα συνεχιστεί «όσο υφίσταται η απειλή».

Το Μπαχρέιν, έδρα του 5ου Αμερικανικού Στόλου υπεύθυνου για τις ναυτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, ήταν η πρώτη χώρα που εντάχθηκε στην IMSC τον Αύγουστο, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ακολούθησαν τον Σεπτέμβριο.

Εξάλλου, σύμφωνα με το Reuters η Βρετανία και η Αυστραλία είναι οι μεγαλύτερες δυτικές χώρες που δέχτηκαν να στείλουν πολεμικά πλοία για να συνοδεύουν εμπορικά πλοία μέσα στον Κόλπο, ενώ το πιο πρόσφατο μέλος, η Αλβανία, εντάχθηκε στη συμμαχία την 1η Νοεμβρίου.

Εντούτοις, η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών δεν συμμετέχει στην επιχείρηση υπό τον φόβο ότι θα τορπιλιστούν οι προσπάθειες για διάσωση της συμφωνίας του 2015 που είχε επιτευχθεί για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, η οποία όμως αποδυναμώθηκε κατόπιν της αποχώρησης των ΗΠΑ από αυτήν το 2018.

Τους τελευταίους μήνες, το Ιράν έχει κατασχέσει κάποια ξένα πλοία μέσα στον Περσικό Κόλπο απ' όπου διακινείται δια θαλάσσης το ένα τρίτο του παγκόσμιου πετρελαίου, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας.