Μεγάλη χωρίς καμία αμφιβολία ήταν η νίκη των Δημοκρατιών στις πολιτειακές κάλπες που στήθηκαν στις ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα στο Κεντάκι και την Βιρτζίνια αποτελούν προσωπική ήττα για τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων.

Ο 41χρονος Άντι Μπισίρ κέρδισε τη μάχη για τον κυβερνήτη του Κεντάκι, μιας παραδοσιακά συντηρητικής πολιτείας, ενώ στη Βιρτζίνια ελέγχουν πλέον πλήρως το τοπικό Κογκρέσο, για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια. 

Αντίθετα, οι Ρεπουμπλικάνοι κατάφεραν να διατηρήσουν τον έλεγχο στην πολιτεία του Μισισιπή. Εκεί εξελέγη ο Τέιτ Ρίβς με 52%, έναντι 48% του Δημοκρατικού Τζιμ Χουντ.

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε προσωπική μάχη για να επικρατήσει ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στο Κεντάκι, Ματ Μπέβιν, εξαπολύοντας σφοδρότατη επίθεση κατά του νικητή. Χαρακτήρισε τον Μπισίρ «ακραίο και επικίνδυνο» για την πολιτεία.

Πάντως, η νίκη του Μπισίρ ήταν οριακή: Συγκέντρωσε το 49,2% των ψήφων έναντι 48,8% του Μπέβιν. Στο Κεντάκι ο Τραμπ κέρδισε την Κλίντον το 2016 με προβάδισμα 30%.

Ο Μπέβιν κατάφερε να επικρατήσει με άνεση στις αγροτικές περιοχές της Πολιτείας, ενώ ο νικητής Μπισίρ είδε μεγάλα κέρδη στα αστικά κέντρα. Αυτό είναι και το αληθινό «καμπανάκι» για τον Τραμπ, καθώς τα αστικά κέντρα είναι αυτά που από το 2018 χαρίζουν νίκες στους Δημοκρατικούς.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ δεν έδειξε να πτοείται από τα αποτελέσματα, επικεντρώνοντας τα tweet του στις νίκες. Όσο για τον ηττημένο στο Κεντάκι, έγραψε στο Twitter ότι κατάφερε να κλείσει την ψαλίδα, «αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό».

Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ απέχουν αρκετά για να βγάλει κανείς ασφαλή συμπεράσματα. Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών υπάρχουν δύο διαφορετικές «μάχες» σε εξέλιξη: Από τη μία η διαδικασία για την καθαίρεση του προέδρου μετά τις αποκαλύψεις για το περίφημο τηλεφώνημα με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένκσι.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Δημοκρατικοί έχουν τον έλεγχο, η σχετική διαδικασία ξεκίνησε. Αυτό όμως που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι στη σχετική ψηφοφορία δεν υπήρξε διαρροή από το στρατόπεδο των ρεπουμπλικάνων βουλευτών.

Tα πράγματα είναι σαφώς πιο δύσκολα στη Γερουσία, εκεί όπου κρίνεται η καθαίρεση: Το Σώμα ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους και για να χάσει ο πρόεδρος τη δουλειά του, απαιτείται πλειοψηφία 2/3.

Η δεύτερη μάχη που δίνουν οι Δημοκρατικοί έχει να κάνει με το ποιος θα είναι υποψήφιος απέναντι στον νυν πρόεδρο το 2020. Το προβάδισμα αυτή τη στιγμή φαίνεται να έχει η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, ενώ από κοντά είναι ο Τζο Μπάιντεν (τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί Ομπάμα) και ο Μπέρνι Σάντερς. Ο τελευταίος διεκδίκησε το χρίσμα και το 2016, αλλά έχασε από την Χίλαρι Κλίντον.