Στο επίκεντρο πολύκροτης υπόθεσης πλαστών έργων τέχνης μεγάλης αξίας βρίσκεται το Dumphries House, έπαυλη στη Σκωτία συνδεδεμένη με τη φιλανθρωπική δραστηριότητα του Πρίγκιπα της Ουαλίας.

Πολύτιμοι πίνακες των Picasso, Monet, Dali, κ.α. που κοσμούσαν τους χώρους της έπαυλης φέρονται σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, ως πλαστά. Πρόκειται για δημιουργίες γνωστού Αμερικανού πλαστογράφου Τόνι Τέτρο, των οποίων η αξία, εκτιμάται στα 105 εκατομμυρίων λιρών (136 εκατομμύρια δολάρια), όπως ανέφερε η Daily Mail την Κυριακή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Mail, όλα ξεκίνησαν όταν ο πρίγκιπας προχώρησε σε συμφωνία δανεισμού 17 έργων από τον επιχειρηματία Τζέιμς Σταντ, με σκοπό να τους εκθέσει στα κεντρικά του Ιδρύματός του, που στεγάζεται στο επιβλητικό Dumfries House στη Σκωτία.

Το ίδρυμα του Καρόλου κρέμασε του πίνακες στους χώρους του μεγάρου.

Στα έργα, συγκαταλέγεται ένας υποτιθέμενος Μονέ αξίας 50 εκατομμυρίων λιρών, που δημιουργήθηκε στην πραγματικότητα από τον συγκεκριμένο πλαστογράφο. Παράλληλα η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πίνακας αυτός μαζί με άλλα δύο πλαστά έργα τέχνης, τα οποία θεωρήθηκαν Πικάσο και Ντάλι, δεν εκτίθενται πλέον στο Dumfries House.

Ο αμερικανός καλλιτέχνης Τόνι Τέτρο, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση έξι μηνών για πλαστογραφία, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι τα τρία αυτά έργα τα είχε ζωγραφίσει ο ίδιος.

Ο Κάρολος έδωσε εντολή να επιστραφούν όσο γίνεται πιο γρήγορα στον Σταν, ο οποίος από την πλευρά του υποστηρίζει ότι «όλοι οι πίνακες είναι γνήσιοι» και συμπληρώνει:

«Ας πούμε, όμως, ότι δεν είναι γνήσιοι. Που είναι το έγκλημα στο να τους κρεμάσεις στον τοίχο σου;».

«Είναι εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι η αυθεντικότητα αυτών των ειδικών έργων, τα οποία δεν είναι πλέον διαθέσιμα, φαίνεται τώρα να είναι αμφίβολη», ανέφερε στην εφημερίδα εκπρόσωπος του Ιδρύματος Prince.