Ήταν απειλή και τώρα γίνεται πραγματικότητα: Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν και επίσημα τη διαδικασία για την αποχώρηση από τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή.

Η ειρωνεία στο όλο θέμα είναι ότι η διαδικασία αποχώρησης θα διαρκέσει 12 μήνες και θα έχει ολοκληρωθεί την επομένη των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2020.

Η Συμφωνία του Παρισιού την οποία υπέγραψαν 195 χώρες (και οι ΗΠΑ του Ομπάμα) αποτελεί ένα σχέδιο δράσης για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη από τους 2°C και καλύπτει την περίοδο από το 2020.

Το κείμενο της συμφωνίας προβλέπει ακόμα ότι οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα θα πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται το ταχύτερο δυνατό. Στο δεύτερο μισό του 21ου αιώνα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να μειωθούν στα επίπεδα που μπορούν να απορροφούν τα δάση, έτσι ώστε να επιτευχθεί μια ισορροπία μηδενικών καθαρών εκπομπών.

Όλες οι χώρες θα εγγραφούν σε κοινό σύστημα αναφοράς, παρακολούθησης και επιβεβαίωσης των εκπομπών. 

Επίσης, από το 2020 οι ανεπτυγμένες χώρες θα προσφέρουν βοήθεια 100 δισ. δολαρίων το χρόνο προκειμένου να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να στραφούν σε καθαρές πηγές ενέργειας και να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές που φέρνει η κλιματική αλλαγή, με την υπόσχεση ότι το κονδύλι αυτό θα αυξηθεί στο μέλλον.

Η Συμφωνία τέθηκε σε εφαρμογή στις 4 Νοεμβρίου 2016.

Η απόφαση Τραμπ να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη Συμφωνία προκάλεσε παγκόσμιο σοκ. Ακόμα και οι Δημοκρατικοί στράφηκαν εναντίον του με την Νάνσι Πελόσι της Βουλής των Αντιπροσώπων να δηλώνει ότι ο πρόεδρος υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενεών. 

«Εξελέγην για να εκπροσωπήσω τα συμφέροντα των πολιτών στο Πίτσμπουργκ και όχι του Παρισιού. Υποσχέθηκα να βγούμε από τη Συμφωνία ή να διαπραγματευθούμε όποια συμφωνία δεν υπηρετεί τα συμφέροντα των Αμερικανών» ήταν η απάντηση του Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διόλου ενοχλήθηκε από τις αντιδράσεις στη χώρα του, ούτε έδειξε να συγκινείται ιδιαίτερα από την πρόσφατη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα που έγινε στη Νέα Υόρκη.

Αντιμετώπισε δε με ειρωνεία ακόμα και τη γνωστή νεαρή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία από τους χώρους που γίνονταν οι εργασίες της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών έδειξε την οργή της για τις αποφάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.

Πάντως, οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα έχουν δεσμευθεί ότι αν υπάρξει πολιτική αλλαγή στη χώρα το 2020, οι ΗΠΑ θα τηρήσουν τη Συμφωνία του Παρισιού.