Έγγραφο ασύλληπτης προκλητικότητας, στο οποίο αναφέρεται ότι οι Ελληνοκύπριοι «εκδίωξαν τους Τουρκοκύπριους από τα σπίτια τους» και ότι πραγματοποίησαν «ένοπλη εκστρατεία εθνοκάθαρσης», βλέπει το φως της δημοσιότητας.

 Επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ με ημερομηνία την 9η Οκτωβρίου 2019 προς τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης, δημοσιοποίησε ο Οργανισμός την Δευτέρα.

 Ο Φεριντούν Σινιρλίογλου γράφει με αφορμή δήλωση του Έλληνα μόνιμου αντιπροσώπου κατά τη γενική συζήτηση της 74ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τις παρατηρήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το Κυπριακό.

 Το έγγραφο δεν είναι μόνο προκλητικό, αλλά παρουσιάζει τα γεγονότα από μια μεριά που απέχει από την πραγματικότητα. Καταγγέλλεται, συγκεκριμένα, η ελληνοκυπριακή πλευρά, δήθεν ως υπαίτια της διαίρεσης του 1963. 

 Σύμφωνα με τον ισχυρισμό του Σινιρλίογλου, «οι Ελληνοκύπριοι εκδίωξαν τους Τουρκοκύπριους από τα σπίτια τους και τα θεσμικά όργανα».

 Μάλιστα, υποστηρίζει πως οι Ελληνοκύπριοι, από το 1963-1974, «πραγματοποίησαν μια ένοπλη εκστρατεία εθνοκάθαρσης των Τουρκοκυπρίων», αναφέροντας ότι μετά το πραξικόπημα, η Τουρκία δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ασκήσει τα δικαιώματά της «που απορρέουν από τις συνθήκες του 1960».

 «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας»

 Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, αναφέρεται ακόμη και στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά για μονομερείς ενέργειες και τονίζοντας ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας.

 «Λυπούμαστε για τις μονομερείς δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς σχετικά με τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, που θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας», τονίζει.

 Σχετικά με το Βαρώσι, σημειώνει πως η Τουρκία γνωρίζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς η επιστημονική εγγραφή πραγματοποιείται από τις «τουρκοκυπριακές αρχές».

 Παράλληλα, ισχυρίζεται πως οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της περίκλειστης πόλης, υποστηρίζουν την πρωτοβουλία «που θα τους επιτρέψει να επιστρέψουν στις περιουσίες τους».

 Κάνει δε έκκληση όπως η επιστολή κυκλοφορήσει ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης, όπερ και εγένετο.