Ο Έβο Μοράλες επικρατεί από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Βολιβία — όπου η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων πυροδότησε καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί «νοθείας» και εκτεταμένα επεισόδια — σύμφωνα με τα ακόμη μη οριστικά αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν χθες Πέμπτη [τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής ώρα Ελλάδας] από την εκλογική επιτροπή, με το 99,81% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Ανώτατου Εκλογοδικείου (TSE), ο σοσιαλιστής πρόεδρος συγκεντρώνει το 47,06% των ψήφων, έναντι 36,52% του βασικού αντιπάλου του, του κεντρώου Κάρλος Μέσα, δηλαδή εξασφαλίζει διαφορά μεγαλύτερη από το 10% που απαιτείται για να κερδίσει την αναμέτρηση από τον πρώτο γύρο.

Ο Μοράλες, που διεκδικεί τέταρτη συναπτή θητεία στην προεδρία, δήλωσε χθες ότι ανέμενε πως θα νικούσε από τον πρώτο γύρο, λόγω της στήριξης των αυτοχθόνων στις αγροτικές περιοχές της επαρχίας.

Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες στη χώρα καταγράφονται διαδηλώσεις υποστηρικτών της αντιπολίτευσης και επεισόδια μετά τις καταγγελίες του Κάρλος Μέσα και άλλων περί νοθείας.

Η κυβέρνηση του Μοράλες απορρίπτει τις καταγγελίες και την Πέμπτη απαίτησε όσοι κάνουν τέτοιους ισχυρισμούς να παρουσιάσουν τεκμήρια. Έχει καλέσει τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) να στείλει μια τεχνική επιτροπή για επαληθεύσει την καταμέτρηση, πράγμα που ο διεθνής θεσμός συμφώνησε να κάνει. Ωστόσο, τόσο ο ΟΑΚ, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψαν την Πέμπτη τις αρχές της Βολιβίας να οργανώσουν δεύτερο γύρο για να αποκατασταθεί η «εμπιστοσύνη» στη διαδικασία, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος στον πρώτο γύρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ