Μόλις λίγα λεπτά κράτησε η... χαρά του Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων. Γιατί μετά την πρώτη, μικρή νίκη του, ο πρωθυπουργός υπέστη νέα τεράστια ήττα στην υπόθεση του Brexit.

Το νομοσχέδιο για το Brexit πέρασε το στάδιο της δεύτερης ανάγνωσης, με 329 ναι και 299 όχι. Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια συμφωνία για το Brexit λαμβάνει υποστήριξη στη Βουλή των Κοινοτήτων. Το γεγονός όμως ότι ο Τζόνσον κατάφερε να φτάσει ένα βήμα πιο μακριά από ότι η προκάτοχός του, Τερέζα Μέι, αποδείχθηκε άνευ σημασίας έπειτα από λίγη ώρα.

Ακολούθησε ψηφοφορία, για το πρόγραμμα- εξπρές με το οποίο ήθελε η κυβέρνηση να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την έγκριση του νομοσχεδίου του Brexit από τη Βουλή. Σε αυτή την ψηφοφορία, ο Μπόρις Τζόνσον υπέστη μία ακόμη ταπεινωτική ήττα, αφού με 322 κατά και 308 υπέρ, το πρόγραμμα- εξπρές απορρίφθηκε.

Μιλώντας αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ο Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε αυτό που είχε πει νωρίτερα. Είπε στους βουλευτές ότι θα... βάλει στην άκρη το νομοσχέδιο για τη συμφωνία του Brexit. Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν θέλει αναβολή και ότι θα συνεχίσει να συζητά με τους Ευρωπαίους ηγέτες μέχρι να αποφασίσουν αν θέλουν ή όχι να δώσουν παράταση στο Brexit.

«Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα φύγουμε από την ΕΕ με αυτή τη συμφωνία, στην οποία η Βουλή των Κοινοτήτων μόλις έδωσε την έγκρισή της», τόνισε ακόμη ο Μπόρις Τζόνσον. Προτού γίνουν οι ψηφοφορίες, είχε προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση καταψήφισης του προγράμματος- εξπρές θα απέσυρε το νομοσχέδιο και θα πίεζε για να γίνουν πρόωρες εκλογές.

«Θα μιλήσω στους Ευρωπαίους ηγέτες για τις προθέσεις μας. Μέχρι να καταλήξουν σε μια απόφαση, θα παύσω αυτό το νομοσχέδιο. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, η πολιτική μας παραμένει πως δεν πρέπει να υπάρξει αναβολή», είπε ο Μπόρις Τζόνσον, ενώ συμπλήρωσε ότι αν η Βουλή είχε εγκρίνει το χρονοδιάγραμμα, τότε αυτό θα αποτελούσε εγγύηση ότι το Brexit θα γινόταν στις 31 Οκτωβρίου με συμφωνία.