Στη διάθεση των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων είναι το κείμενο των 120 σελίδων της συμφωνίας που πέτυχε ο Μπόρις Τζόνσον με την ΕΕ για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, κατά προτίμηση στις 31 Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο οποίος ήλπιζε να είχε ψηφιστεί η συμφωνία το περασμένο Σάββατο, αναγκάστηκε να αλλάξει τακτική. Κατ' αρχάς, έστειλε την περίφημη επιστολή στην Κομισιόν, ζητώντας παράταση. Την έστειλε όμως με τον δικό του, ιδιόρρυθμο τρόπο: Ανυπόγραφη. Παράλληλα, έστειλε και δεύτερο κείμενο με το οποίο ξεκαθαρίζει ότι δεν επιθυμεί νέα παράταση.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκοου, απέρριψε το ενδεχόμενο νέας ψηφοφορίας, λέγοντας ότι αυτό δεν έχει νόημα. Επικαλέστηκε τη νομιμότητα, αλλά και τα επιτεύγματα της Τερέζα Μέι, η οποία έβαλε τέσσερις φορές το Σώμα να ψηφίσει τη δική της συμφωνία με τις Βρυξέλλες μέχρι τελικά να παραιτηθεί η ίδια από πρωθυπουργός με δάκρυα στα μάτια.

Έτσι, ο Τζόνσον συμβιβάστηκε με την ιδέα να παίξει στο ίδιο γήπεδο της... νομιμότητας. Αφού οι βουλευτές θέλουν να δουν το κείμενο της συμφωνίας σε όλη του την έκταση, τους το έδωσε για να το μελετήσουν και να κρίνουν κατά πόσον η συμφωνία είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου.

Την Τρίτη αναμένεται να γίνει μία ψηφοφορία για το νομοσχέδιο (πλέον) της συμφωνίας Λονδίνου-Βρυξελλών. Εφόσον, οι βουλευτές πουν «ναι», η τελική ψηφοφορία (ενδεχομένως με κάποιες προσθήκες ή τροπολογίες) να γίνει την Πέμπτη.

Θεωρητικά, αν όλα κυλήσουν βάσει σχεδίου (που σπάνια συμβαίνει αυτό στην υπόθεση του Brexit), το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί όντως να βγει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.

Η πρώτη γκρίνια που τώρα ακούγεται είναι ότι δεν επαρκεί ο χρόνος μέχρι την Πέμπτη για να μελετήσουν οι βουλευτές το κείμενο των 110 σελίδων, άρα θα χρειαστεί μια παράταση. 

Αλλά ακόμα και αν περάσει το νομοσχέδιο σήμερα, η Πέμπτη θα είναι μια ακόμα πιο δύσκολη μέρα για τον πρωθυπουργό. Οι τροπολογίες που θα κατατεθούν επί της συμφωνίας, μπορεί να αφορούν ζητήματα με τα οποία ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον διαφωνεί πλήρως.

Για παράδειγμα, η πρόταση (των Εργατικών) για νέο δημοψήφισμα ή ακόμα και για διατήρηση μιας μορφής Τελωνειακής Ένωσης με την ΕΕ. Φυσικά, όλα αυτά απαιτούν και τα απαραίτητα «κουκιά» στη Βουλή.

Το ενδεχόμενο να παραμείνει η Βρετανία στην Τελωνειακή Ένωση μετά την έξοδο δεν ενθουσιάζει κανέναν στο Συντηρητικό Κόμμα. Το είχε πει ανοικτά και η τέως πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Ο Τζόνσον στη νέα συμφωνία που έφερε από τις Βρυξέλλες, εγγυάται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Τελωνειακή Ένωση και μόνο στην περίπτωση της Βορείου Ιρλανδίας θα ισχύσουν οι όροι της ενιαίας αγοράς για ορισμένα αγροτικά προϊόντα.