Εκπνέει η εκεχειρία στην βορειοανατολική Συρία και τα βλέμματα όλων στρέφονται στη συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ταγίπ Ερντογάν. Η εκεχειρία των 5 ημερών εκπνέει στις 10 το βράδυ και πλέον όλοι περιμένουν πως θα κινηθούν τα τουρκικά στρατεύματα που έχουν εισβάλει στην περιοχή.

Οι Κούρδοι, όπως επιβεβαιώνουν όλες οι πλευρές, έχουν ήδη αρχίσει να απομακρύνονται από πολλές περιοχές της «ζώνης ασφαλείας» που οραματίζεται ο Ερντογάν.

Πάντως, η Τουρκία παραμένει με το δάκτυλο στη σκανδάλη. Μάλιστα, η Άγκυρα έστειλε και άλλα τεθωρακισμένα από τουρκική πλευρά στη Συρία, προκειμένου να ενισχύσει τις δυνάμεις που ήδη βρίσκονται στην περιοχή.

Απειλές ΗΠΑ προς Τουρκία

Λίγο πριν τη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν, αίσθηση προκαλεί η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. Μιλώντας στο CNBN ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αφού διευκρίνισε πως «προτιμούμε την ειρήνη από τον πόλεμο» πρόσθεσε πως «σε περίπτωση που απαιτείται στρατιωτική δράση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι πλήρως προετοιμασμένος να αναλάβει αυτή τη δράση».

Μια τέτοια δήλωση έρχεται εν μέσω έντονης κριτικής που δέχεται ο Ντόναλντ Τραμπ για την απόφαση να απομακρύνει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία και να προδώσει με αυτόν τον τρόπο τους επί χρόνια συμμάχους του, Κούρδους.

Πάντως, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δεν αποκάλυψε ποια είναι η κόκκινη γραμμή που θα οδηγούσε σε στρατιωτική δράση εναντίον της Άγκυρας.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον θα χρησιμοποιήσει σίγουρα οικονομικές και διπλωματικές δυνάμεις, προτού στραφεί σε στρατιωτική δράση.

Προάγγελος κακών εξελίξεων είναι το γεγονός ότι ο Ερντογάν επιθυμεί η ζώνη ασφαλείας της Τουρκίας να φτάσει έως τα 444χλμ από τα δυτικά του Ευφράτη μέχρι και το Ιράκ.

Όμως, η συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας προέβλεπε αποχώρηση των Κούρδων του YPG εντός πέντε ημερών σε βάθος 30χλμ από τα σύνορα της Τουρκίας και σε μία ζώνη μήκους περίπου 120 χλμ. αποκλειστικά και μόνο στα ανατολικά του Ευφράτη.

Η νέα διευρυμένη ζώνη του Ερντογάν περιλαμβάνει τις πόλεις Μάνμπιτς, Κομπάνι και Καμισλί. Τρεις πόλεις που ελέγχει ο συριακός στρατός, με τις… ευλογίες του Πούτιν.

Εν όψει της συνάντησης Πούτιν-Ερντογάν, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε πως η Μόσχα ενδιαφέρεται να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της Τουρκίας από τρομοκρατικές ομάδες, αλλά πρέπει να αποκατασταθεί και η επικοινωνία της Άγκυρας με τη Δαμασκό.

Από την πλευρά του ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, Γιούρι Ουσάκοφ, δήλωσε ότι το Κρεμλίνο πιστεύει ότι μια μακροχρόνια σταθερότητα στην περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αποκατάσταση της ακεραιότητας της Συρίας και πως τα συμφέροντα όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων της Συρίας πρέπει να να ληφθούν υπόψη.

Και απειλές Ερντογάν

Λίγες ώρες προτού λήξει η εκεχειρία, ο Ερντογάν φρόντισε να τα βάλει με τη Δύση. «Μπορείτε να το πιστέψετε; Όλη η Δύση τάσσεται στο πλευρό των τρομοκρατών και μας επιτίθενται όλοι μαζί. Ανάμεσά τους οι χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Όλοι τους», κατήγγειλε ο Ερντογάν μιλώντας σε φόρουμ που διοργανώνει στην Κωνσταντινούπολη το τηλεοπτικό δίκτυο TRT World.