Ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό κατάφερε τελικά να κερδίσει τις ομοσπονδιακές εκλογές στον Καναδά, ωστόσο, θα ηγηθεί κυβέρνησης μειοψηφίας, καθώς το κόμμα του έχασε σημαντικό έδαφος.

Σύμφωνα με την προβολή του τελικού αποτελέσματος (σε παρένθεση οι έδρες του 2015), το Φιλελεύθερο Κόμμα εξασφαλίζει 156 (184) έδρες, οι Συντηρητικοί 122 (99) έδρες, το γαλλόφωνο BQ (Μπλοκ του Κεμπέκ) εκτοξεύθηκε στις 32 έδρες (10), το κεντροαριστερό Νεοδημοκρατικό Κόμμα (NDP) 24 (44) έδρες, οι Πράσινοι 3 έδρες και 1 ανεξάρτητος. H Bουλή των Κοινοτήτων έχει 338 έδρες. 

Ο ηγέτης των Συντηρητικών Αντριου Σιρ, αν και απογοητευμένος από το γεγονός ότι θα παραμείνει στην Αντιπολίτευση, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πολίτες «έστειλαν το μήνυμά τους» στον πρωθυπουργό και ότι ο ίδιος είναι «πρωθυπουργός εν αναμονή».

Κακό το αποτέλεσμα για το NDP που είδε τις δυνάμεις του να μειώνονται σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Ωστόσο, το κόμμα ενδέχεται να εξελιχθεί σε ρυθμιστή των εξελίξεων, δεδομένου ότι ο Τριντό χρειάζεται 13 έδρες στη Βουλή για την απόλυτη πλειοψηφία. Μοιάζουν να είναι οι πιθανότεροι «σύμμαχοι» του Τριντό σε μια χώρα, όπου οι κυβερνήσεις μειοψηφίας δεν κρατούν περισσότερο από δύο χρόνια.

Το Μπλοκ του Κεμπέκ με νέο επικεφαλής τον Ιβ-Φρανσουά Μπλανσέ πραγματικά θριάμβευσε -στην «έδρα» του βέβαια που είναι η γαλλόφωνη περιοχή. Εκεί έχασε έδρες και επιρροή ο Τριντό, καθώς οι πολίτες της συγκεκριμένης επαρχίας προτίμησαν να ενισχύσουν το «δικό τους» κόμμα, τώρα που άμβλυνε τη ρητορική υπέρ της ανεξαρτησίας.

Ο Μπλανσέ προτιμά να μιλά για τα συμφέροντα της γαλλόφωνης επαρχίας και της γαλλικής γλώσσας εντός ενός ενιαίου Καναδά. Σημειώνεται ότι κάποτε το Κεμπέκ παρ' ολίγον να ψηφίσει την ανεξαρτησία του. Ήταν το 1995 όταν το ποσοστό υπέρ της παραμονής στον Καναδά ήταν μόλις 50,48%.


«Τα καταφέρατε φίλοι μου, συγχαρητήρια!» είπε ο Τριντό στους οπαδούς του. Ο ίδιος είχε κάθε λόγο να δηλώνει ανακουφισμένος, καθώς αυτή η εκλογική μάχη έμοιαζε εξαιρετικά δύσκολη για τον ίδιο.

Ο Τζάστιν Τριντό, γιος του εξαιρετικά αγαπητού πρωθυπουργού (1968-1979 και 1980-1984) Πιέρ Τριντό, αγαπήθηκε παράφορα από τους Καναδούς, αλλά και τον υπόλοιπο πλανήτη τα πρώτα χρόνια της πρώτης θητείας του.

Όμως, σπάνια ο μήνας του μέλιτος διαρκεί τόσο πολύ στην πολιτική. Η κυβέρνησή του και ο ίδιος προσωπικά βρέθηκαν στον κυκεώνα του σκανδάλου με την κατασκευαστική εταιρεία SNC-Lavalin.

Η Δικαιοσύνη κατηγόρησε ευθέως τον ίδιο τον Τζάστιν Τριντό πως αναμείχθηκε στη Δικαιοσύνη, με στόχο να μην φτάσει ποτέ στα δικαστήρια υπόθεση διαφθοράς και χάσει η εταιρεία το δικαίωμα να αναλαμβάνει έργα.

Αλλά και στο θέμα του περιβάλλοντος, υπήρξαν «φάουλ». Ενώ ο Καναδάς θεωρείται μια από τις πλέον «πράσινες» χώρες του πλανήτη, ο Τριντό αποφάσισε να επιτρέψει την εγκατάσταση αγωγού πετρελαίου σε περιοχές όπου ζουν ιθαγενείς.

Υπήρξαν και αρκετά ακόμα περίεργα στην πρωθυπουργική του θητεία, όπως το ταξίδι του 2018 στην Ινδία, όπου ντύθηκε με παραδοσιακές ινδικές στολές στις περισσότερες απο τις συναντήσεις του ή οι πρόσφατες δημοσιεύσεις φωτογραφιών από πάρτυ στη νιότη του, όπου ο τότε δάσκαλος ξένων γλωσσών Τζάστιν Τριντό είχε βάψει μαύρο το πρόσωπό του, παριστάνοντας τον... Αλαντίν.

Για εκείνη τη φωτογράφιση αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από τους συμπολίτες του, λέγοντας προληπτικά ότι δεν ξέρει πόσες ακόμα ανάλογες φωτογραφίες υπάρχουν...

Από τους πρώτους που έστειλαν συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. «Συγχαρητήρια στον Τζάστιν Τριντό για την σπουδαία νίκη του έπειτα από σκληρό αγώνα» ανέφερε στο Twitter.