Στο δρόμο που χάραξε η προκάτοχός του Τερέζα Μέι θα κινηθεί ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον: Θα βάζει τη Βουλή των Κοινοτήτων να ψηφίζει τη συμφωνία που έφερε από τις Βρυξέλλες ενδεχομένως μέχρι να αποσπάσει το πολυπόθητο «ναι».

Υπενθυμίζεται ότι το «Σούπερ Σάββατο» (19 Οκτωβρίου) δεν ήταν και τελικά τόσο... «Σούπερ», αφού η Βουλή των Κοινοτήτων εντελώς αναπάντεχα αποφάσισε να μην ψηφίσει τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Αντίθετα, υιοθέτησε, με μικρή διαφορά ψήφων, πρόταση νόμου του πρώην βουλευτή των Συντηρητικών, Όλιβερ Λέτγουιν, που ζητούσε αναβολή της ψηφοφορίας έως ότου το Σώμα μελετούσε πιο προσεκτικά το κείμενο και υιοθετούσε τα απαραίτητα νομοθετήματα.

Κομβικοί για τη διαμόρφωση του αποτελέσματος (322 έναντι 306) ήταν οι 10 ψήφοι του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP, το οποίο έγινε έξαλλο με τη συμφωνία που πέτυχε ο Τζόνσον με τις Βρυξέλλες. 

Η αναβολή της ψηφοφορίας είχε σαν αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο πρωθυπουργός να στείλει την επιστολή στις Βρυξέλλες, ζητώντας παράταση. Αλλά την έστειλε ανυπόγραφη. Έστειλε μαζί και ένα ακόμα κείμενο (με την υπογραφή του) στο οποίο εξηγεί ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί άλλη παράταση.

Στις Βρυξέλλες θα μελετήσουν το επόμενο βήμα, ενώ στο Λονδίνο εξετάζουν και νομικά το θέμα της ανυπόγραφης επιστολής...

Η κυβέρνηση Τζόνσον δηλώνει αποφασισμένη να περάσει άμεσα τη νομοθεσία στο πλαίσιο της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες, ώστε να ικανοποιήσει αυτό που η Βουλή ψήφισε το Σάββατο. Παράλληλα δηλώνει ότι «βγαίνουν τα κουκιά» για να περάσει η Συμφωνία, ακόμα και σήμερα. 

Από την πλευρά του ο ηγέτης των Εργατικών της Αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, συνεχίζει τη γνωστή αλλοπρόσαλλη πολιτική του. Τώρα, είναι έτοιμος να συμμαχήσει ακόμα και με το συντηρητικό DUP της Βορείου Ιρλανδίας, ώστε να μπλοκάρει εντελώς τη συμφωνία για το Brexit. Για τους Εργατικούς παραμένει ακόμα θολό και αδιευκρίνιστο αν πραγματικά θέλουν νέο δημοψήφισμα. Ενώ αρχικά ο Κόρμπιν είχε δηλώσει ότι θα ψήφιζε τη συμφωνία, εφόσον παράλληλα προέβλεπε και την «ψήφο του λαού», στη συνέχεια άλλαξε γνώμη...

Πάντως, το συντηρητικό κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί νέο δημοψήφισμα. Το ιδανικό σενάριο για το DUP θα ήταν να πετύχει μια συγκεκριμένη αλλαγή στη συμφωνία που έφερε ο Τζόνσον από τις Βρυξέλλες και την οποία είχαν αρχικά εξασφαλίσει, αλλά την τελευταία στιγμή έχασαν: Το δικαίωμα βέτο στη μελλοντική σχέση της Βορείου Ιρλανδίας με την ΕΕ στο πλαίσιο της ελεύθερης διακίνησης ορισμένων προϊόντων.