Ως μία «άγκυρα σταθερότητας σ΄ έναν ανασφαλή κόσμο» χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Ένωση ο επερχόμενος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, από το βήμα του 8ου Διεθνούς Συμποσίου της Θεσσαλονίκης, το οποίο διοργανώνεται από την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Δίκτυο Ναυαρίνο και το Ίδρυμα «Konrad Adenauer».

Στην πρώτη δημόσια ομιλία του, μετά την ακρόασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 3 Οκτωβρίου, ο Έλληνας αξιωματούχος έκανε ειδική μνεία στην ανάγκη της χρηστής διακυβέρνησης, σε περιόδους ακυβερνησίας.


Στο πλαίσιο, αναφέρθηκε στα κυρίαρχα - στην εποχή μας - τρία «Α»: Αβεβαιότητα, Αστάθεια και Ανασφάλεια.

«Είμαστε μάρτυρες μιας νέας γεωπολιτικής, γεωοικονομικής και γεωτεχνολογικής τάξης, με βαθιές επιπτώσεις στην Ευρώπη, τόσο για τη θέση της στον κόσμο, όσο και κυρίως για την ικανότητα διακυβέρνησης» τόνισε, μεταξύ άλλων, και ανέλυσε τους παράγοντες που συντελούν στο τρίπτυχο «Αβεβαιότητα, Αστάθεια, Ανασφάλεια».

Δεν παρέλειψε, δε, να αναφερθεί στη μετατόπιση του κέντρου βάρους της παγκόσμιας οικονομίας προς την Ασία και την Ανατολή.

«Μέχρι το 2030 μόνο τρεις στις 10 πρώτες οικονομίες του κόσμου θα είναι ευρωπαϊκές» προειδοποίησε, χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι «πριν από μία δεκαετία, η ευρωπαϊκή οικονομία ήταν πάνω από έξι φορές μεγαλύτερη από την κινεζική», ενώ σήμερα η Κίνα έχει σχεδόν καλύψει τη διαφορά, έχοντας ΑΕΠ 11,4 τρισεκατομμυρίων ευρώ - έναντι 15,9 τρισεκατομμυρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης των «28».

Όσον αφορά τον τομέα της τεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης και της καινοτομίας, ο κ. Σχοινάς υποστήριξε ότι η Δύση έχει απολέσει το προβάδισμα που κατείχε, καθώς η Κίνα πρωτοστατεί, ενώ παράλληλα οι αμερικανικοί κολοσσοί τεχνολογίας κατοχυρώνουν το προβάδισμά τους συχνά με τακτικές που δεν συμβαδίζουν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Αναφέρθηκε ακόμα, στον χώρο του διαδικτύου ως ένα ανοιχτό εργαλείο για την εξάπλωση παράνομου περιεχομένου αλλά και μη δημοκρατικών φαινομένων «που βρίσκουν ευκαιρία να απειλήσουν την ίδια τη δημοκρατία και τις αξίες μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος, προειδοποίησε ότι οι εντεινόμενες υβριδικές απειλές απειλούν ανοιχτά τα πολιτειακά μας συστήματα και τις ίδιες τις δημοκρατίες μας.

Κατέδειξε, τέλος, την ανησυχητική αύξηση των φωνών του λαϊκισμού, του εθνικισμού και του ευρωσκεπτικισμού που επιδιώκουν τα «κλειστά σύνορα» και τον προστατευτισμό.