Και εκεί που όλα έδειχναν ότι η κατάσταση στη Συρία πάει να βγει εκτός ελέγχου, η είδηση της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός που συμφώνησαν ΗΠΑ και Τουρκία έσκασε σαν… βόμβα στα παγκόσμια τεκταινόμενα, έστω και αν αυτή έρχεται για λίγο και με… αστερίσκους.

Αυτό διότι το κλίμα που καλλιεργούσαν οι Τούρκοι τις ημέρες προς τη συνάντηση ήταν αρνητικό, καθώς και ότι δεν επρόκειτο να κάνουν πίσω, μέχρι να πετύχουν τον στόχο τους.

Το ποιος είναι ο στόχος και αν τον πέτυχαν και γιαυτό συμφώνησαν στην κατάπαυση πυρός δεν είναι ξεκάθαρο.

Αυτό που είναι γνωστό, όπως γράφει το in.gr, είναι ότι τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Τουρκία πανηγυρίζουν για την απόφαση.

Η συμφωνία φυσικά έρχεται με αστερίσκους, ενώ κλειδί παραμένει και ο ρόλος του Πούτιν, τον οποίο ο Ερντογάν θα συναντήσει ακριβώς στη λήξη των 120 ωρών που λήγει η συμφωνία για κατάπαυση πυρός.


Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, πήγαν σήμερα Πέμπτη στην Άγκυρα με σαφή εντολή από τον Ντόναλντ Τραμπ να «πείσουν» τον Ερντογάν να σταματήσει την επίθεση στους Κούρδους της Συρίας.

Φαινομενικά ήταν ένα δύσκολο έως ακατόρθωτο εγχείρημα. Ο λόγος είναι ότι η Τουρκία έβγαζε προς τα έξω ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστεί. Την ίδια στιγμή οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκία βρίσκονταν στο… ναδίρ με αποκορύφωμα την επιστολή του Τραμπ, ο οποίος καλούσε τον τούρκο ομόλογό του να μην «το παίζει σκληρός και να μην είναι ανόητος» και την απάντηση της Άγκυρας ότι η εν λόγω επιστολή κατέληξε στα σκουπίδια.

Το κλίμα έγινε ακόμα δυσμενέστερο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπου τόσο ο Ερντογάν, όσο και ο Πενς, «φώναζαν» πως θα προτιμούσαν να είναι… οπουδήποτε αλλού παρά σε εκείνο το σημείο, εκείνη την ώρα, ο ένας με τον άλλον.

Κι όμως, περίπου πέντε ώρες αργότερα, ο Μάικ Πενς στεκόταν απέναντι στους δημοσιογράφους και ανακοίνωνε με περίσσια περηφάνια και… επίσης περίσσια αποθέωση στον αμερικανό Πρόεδρο πως ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν για κατάπαυση του πυρός στην Συρία.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία
Η κατάπαυση πυρός θα διαρκέσει 120 ώρες, σύμφωνα με τον Πενς.

Στο χρονικό διάστημα αυτό, οι Κούρδοι θα πρέπει να αποχωρήσουν πίσω από τη γραμμή των 30-35 χιλιομέτρων, στην οποία ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας.

Όταν ολοκληρωθεί πλήρως η αποχώρηση των κούρδων μαχητών, τότε θα διακοπεί εντελώς η επιχείρηση «πηγή ειρήνης», συμπλήρωσε.

Επίσης, όπως διευκρίνισε ο Πενς, όταν η κατάπαυση πυρός γίνει από «προσωρινή», «μόνιμη» τότε θα αρθούν και οι κυρώσεις που έχει αποφασίσει η Ουάσινγκτον κατά της Άγκυρας.

Η διαδικασία της απόσυρσης των κουρδικών μαχητών θα «διευκολυνθεί» από τις ΗΠΑ, κατέληξε χωρίς να εξηγήσει παραπάνω.


Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι
Την απόλυτη ικανοποίηση της Τουρκίας για την απόφαση εξέφρασε, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωσή της, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του τούρκου ΥΠΕΞ η Τουρκία «πήρε αυτό που ήθελε».

«Μέσα σε 120 ώρες το YPG/PKK (σ.σ. οι Κούρδοι) θα εγκαταλείψουν την ζώνη ασφαλείας. Δεν είναι τερματισμός της επιχείρησης, είναι »πάγωμα»» είπε χαρακτηριστικά ο τούρκος ΥΠΕΞ, δείχνοντας μια αποφασιστική στάση από την πλευρά της γειτονικής χώρας.

«Θα σταματήσουμε την επιχείρηση όταν όλοι οι τρομοκράτες εγκαταλείψουν την ζώνη ασφαλείας», συμπλήρωσε, τονίζοντας πως υπήρξε συμφωνία να συγκεντρωθεί όλος ο βαρύς οπλισμός του YPG και να καταστραφούν οι θέσεις και τα οχυρά του.

«Το »πάγωμα» της τουρκικής επιχείρησης στην Συρία δεν είναι κατάπαυση πυρός, διότι κατάπαυση πυρός μπορεί να συμφωνηθεί μόνο μεταξύ δύο νόμιμων πλευρών», είπε επιπρόσθετα ο Τσαβούσογλου σε ένα δηκτικό σχόλιο προς τους Κούρδους.

Πανηγυρίζει και ο Τραμπ
Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ με ένα tweet έκανε λόγο για «θαυμάσια νέα» από την Τουρκία, ενώ συμπληρώνει πως «θα σωθούν εκατομμύρια ζωές».

«Αυτή η συμφωνία δεν θα μπορούσε ΠΟΤΕ να γίνει πριν τρεις ημέρες. Χρειάστηκε λίγη «σκληρή» αγάπη για να το καταφέρουμε. Εξαιρετικά για όλους. Περήφανος για όλους!» συμπλήρωσε με νέα ανάρτηση.

«Αυτή είναι μια σπουδαία μέρα για τον πολιτισμό. Είμαι υπερήφανος για τις ΗΠΑ που με υποστήριξαν στο να ακολουθήσω ένα απαραίτητο, αλλά κατά κάποιο τρόπο μη συμβατικό μονοπάτι. Άνθρωποι προσπαθούσαν να πετύχουν αυτή τη «συμφωνία» για πολλά χρόνια. Εκατομμύρια ζωές θα σωθούν. Συγχαρητήρια σε ΟΛΟΥΣ» ανέφερε σε τρίτο διαδοχικό τιτίβισμα.

This is a great day for civilization. I am proud of the United States for sticking by me in following a necessary, but somewhat unconventional, path. People have been trying to make this “Deal” for many years. Millions of lives will be saved. Congratulations to ALL!



Στάση αναμονής ο Πούτιν
Στάση αναμονής επέλεξε, όπως όλα δείχνουν να κρατήσει ένας από τους κυρίαρχους παίκτες στη Συρία.

Ο λόγος για τη Μόσχα, η οποία απόηχο της συμφωνίας μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον, αποφάσισε να τηρήσει στάση αναμονής.

«Ελπίζω ότι θα λάβουμε λεπτομερείς πληροφορίες από τους Τούρκους εταίρους» ήταν το πρώτο σχόλιο της Μόσχας, όπως αναφέρει το Sputnik.

Προφανώς ο ρώσος πρόεδρος περιμένει τη συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του, στις 22 Οκτωβρίου, ημερομηνία που σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ολοκληρώνονται οι 120 ώρες της κατάπαυσης πυρός.


Χαιρετίζουν τη συμφωνία οι Κούρδοι
Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι Κούρδοι από τις εξελίξεις της συμφωνίας ΗΠΑ-Τουρκίας αναφορικά με την κατάπαυση πυρός στην Συρία, με τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο Αλντάρ Καλίλ να χαιρετίζει την συμφωνία.

«Χαιρετίζουμε τη συμφωνία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Καλίλ, τονίζοντας παράλληλα ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποχρεώθηκε να κάνει ένα βήμα πίσω λόγω της δυνατής «κουρδικής αντίστασης».

«Απάτη» χαρακτηρίζουν τη συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας η Νάνσι Πελόσι και ο Τσακ Σούμερ

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ χαρακτήρισαν «απάτη» τη συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας με την οποία ανεστάλη η επίθεση των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.

Αυτή η συμφωνία «υπονομεύει (...) την αξιοπιστία της εξωτερικής πολιτικής της Αμερικής και στέλνει ένα επικίνδυνο μήνυμα στους συμμάχους και στους αντιπάλους μας, ότι δεν μπορούν να εμπιστεύονται τον λόγο μας. Ο πρόεδρος [της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν δεν έκανε καμία παραχώρηση, ενώ ο πρόεδρος [των ΗΠΑ Ντόναλντ] του τα έδωσε όλα», κατήγγειλαν οι Πελόσι και Σούμερ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες τους.

Κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών διεμήνυσαν ότι στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα διεξαχθεί ψηφοφορία για το πακέτο οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, το οποίο εισηγήθηκαν στελέχη των Δημοκρατικών αλλά και των Ρεπουμπλικάνων, μέσα στην επόμενη εβδομάδα.