«Πράσινο φως» στη συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον με τις Βρυξέλλες άναψε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Ο λόγος περνάει πλέον στη Βουλή των Κοινοτήτων, που καλείται το Σάββατο να συζητήσει και να εγκρίνει το κείμενο της συμφωνίας.

 Η ΕΕ ενέκρινε τη συμφωνία και «φαίνεται ότι είμαστε πολύ κοντά στην τελική διαδρομή» δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

 Σύμφωνα με τον Τουσκ, ο δρόμος για τη συμφωνία άλλαξε μετά την θετική αξιολόγηση της Ιρλανδίας, αλλά και της Κομισιόν. Στην επίτευξη συμφωνίας οδήγησε η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να επιτρέψει τελωνειακούς ελέγχους ανάμεσα στη Βρετανία και την Ιρλανδία. Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε, αναμένεται η έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή.

 Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι αισθάνεται θλίψη και ότι ως οπαδός της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, ελπίζει ότι το Λονδίνο θελήσει να επανέλθει, η πόρτα της ΕΕ θα είναι ανοιχτή.

 Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι η συμφωνία προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών. «Η ΕΕ πάντα βάζει πρώτα τους ανθρώπους», τόνισε. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, η πολιτική δήλωση παρέχει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, ενώ η συμφωνία έγινε εφικτή μετά τη συναίνεση του Ιρλανδού πρωθυπουργού.  Ο ίδιος δηλώνει χαρούμενος που υπήρξε συμφωνία, αλλά και θλιμμένος γιατί το Brexit συμβαίνει. Ενδιαφέρουσα ήταν και η απάντηση που έδωσε ο Γιούνκερ, ερωτηθείς από δημοσιογράφο τι έχει να πει για το 48% που ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. «Ότι είχαν δίκιο», ήταν η απάντησή του.

 Από την πλευρά του, ο Μισέλ Μπαρνιέ, που ήταν και ο επικεφαλής των Βρυξελλών για τις διαπραγματεύσεις, ανέφερε ότι μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ, θα πρέπει να ξεκινήσει δουλειά για μια νέα εταιρική σχέση. Μάλιστα ο Μπαρνιέ ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και αναφέρθηκε προσωπικά στα ονόματα των υψηλόβαθμων αξιωματούχων που τον συνέδραμαν.

 Ο Γάλλος διαπραγματευτής υποστήριξε ότι η συμφωνία θα προσφέρει νομική βεβαιότητα. Αν και ο ίδιος εργάστηκε για την ενότητα της Ευρώπης των 27 και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ίδιος λυπάται για το Brexit αλλά το σέβεται, καθώς αποτελούσε επιλογή της Βρετανίας, για την οποία εξέφρασε τον σεβασμό του.