Έμοιαζε ακατόρθωτο, αλλά ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον κατάφερε να συνεννοηθεί με τις Βρυξέλλες και να βγάλει την Βρετανία από την Ένωση με συμφωνία.

Μέχρι την τελευταία στιγμή παιζόταν ένα «θρίλερ», καθώς το κόμμα DUP της Βορείου Ιρλανδίας δεν συμφωνούσε με την πρόβλεψη σχετικά με το μελλοντικό καθεστώς της συγκεκριμένης περιοχής.

Σημειώνεται ότι μετά το Brexit, η Βόρειος Ιρλανδία θα μετατραπεί σε εξωτερικό σύνορο της ΕΕ (Ιρλανδία) με χώρα μη μέλος (Βρετανία). Στην περίπτωση αυτή όμως, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη συμφωνούσαν ότι δεν πρέπει να μπει σκληρό σύνορο μεταξύ Βορείου Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας για πολλούς και διαφορετικούς λόγους που έχουν να κάνουν από τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών έως τη διατήρηση της ειρήνης.

Η αντίσταση του DUP κάμφθηκε ή πιο σωστά αγνοήθηκε. Υπενθυμίζεται ότι το DUP είχε στηρίξει την κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό την Τερέζα Μέι το 2017, αφού δεν έβγαιναν τα «κουκιά» για κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Νωρίτερα, είχαν πει ότι διαφωνούσαν με τις προτάσεις για την τελεωνειακή ένωση, ενώ έβλεπαν «ασάφεια» στο ζήτημα του ΦΠΑ.

Η νέα συμφωνία προβλέπει παραμονή της Β.Ιρλανδίας στην ενιαία αγορά για ορισμένα προϊόντα για περίοδο 4 ετών μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. 

Η τοπική κυβέρνηση, στην οποία θα πέσει το βάρος της ανανέωσης αυτής της τετραετούς περιόδου, θα αποφασίζει σχετικά με απλή πλειοψηφία και το DUP δεν θα έχει δικαίωμα βέτο. Αν η απόφαση για ανανέωση είναι ομόφωνη, τότε η περίοδος μπορεί να παραταθεί για οκτώ χρόνια. Αν η τοπική Βουλή απορρίψει την παράταση, τότε θα υπάρξει μεταβατικό στάδιο δύο ετών.

Με λίγα λόγια: Το «καταραμένο» backstop που τόσο εξόργισε το Λονδίνο και τους βουλευτές, αντικαθίσταται από μία νέα αντίληψη που θέλει ανάμειξη της τοπικής κυβέρνησης της Β.Ιρλανδίας στις μελλοντικές σχέσεις με την ΕΕ. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, δεν θα μπουν σύνορα στη Βόρειο Ιρλανδία και η περιοχή θα παραμείνει για πάντα τμήμα της τελεωνειακής ένωσης του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα ακολουθήσει επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο στις μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες που θα υπογράψει με τον υπόλοιπο πλανήτη.

Σε δηλώσεις του, ο διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, τόνισε ότι το οριστικό «πράσινο φως» θα δοθεί στις 31 Οκτωβρίου και όχι στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά σήμερα. Παράλληλα, δήλωσε βέβαιος ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα επικυρώσει το deal.

O Μπαρνιέ ρωτήθηκε αν πήρε διαβεβαιώσεις από τον Τζόνσον ότι μπορεί να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή των Κοινοτήτων. «Με διαβεβαίωσε ότι μπορεί» απάντησε.



«Πετύχαμε μια πολύ καλή νέα συμφωνία» είπε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, λέγοντας ότι τώρα είναι η ώρα της Βουλής των Κοινοτήτων. Υπενθυμίζεται ότι το Κοινοβούλιο συνεδριάζει εκτάκτως το Σάββατο. 

Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, χαρακτήρισε τη συμφωνία χειρότερη και από εκείνη της Τερέζα Μέι. Νωρίτερα, είχε δηλώσει ότι θα στήριζε μια συμφωνία, μόνον εφόσον προέβλεπε δημοψήφισμα για την έγκρισή της. 



«Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει συμφωνία» έγραψε πανευτυχής στο Twitter ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο λουξεμβούργιος πολιτικός μίλησε για «ισορροπημένη και δίκαιη συμφωνία».