Μεγαλύτερη «τρομοκρατική απειλή» από το Ισλαμικό Κράτος, συνιστά το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διεξάγει ένοπλο αγώνα στην Τουρκία επί αρκετές δεκαετίες, έκρινε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τονίζοντας πως «δεν θα εμπλακεί σε έναν πόλεμο μεταξύ Τουρκίας και Συρίας».

«Το PKK, το οποίο είναι κομμάτι των Κούρδων, όπως γνωρίζετε, είναι πιθανότατα χειρότερο σε όρους τρομοκρατίας και μια μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή με πολλούς τρόπους από όσο το ΙΚ», υποστήριξε συγκεκριμένα ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο.

Ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα μια επίθεση στη βόρεια Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, την οποία η Άγκυρα θεωρεί το συριακό παρακλάδι του ΡΚΚ, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από αυτήν την περιοχή.

Υποστηρίζοντας την απόφασή του για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία, ο Τραμπ ανέφερε πως δεν έδωσε στον Τούρκο ομόλογό του την έγκρισή του για μια στρατιωτική επίθεση, όπως τον κατηγορούν πολλοί που βρίσκονται και εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

«Δεν του έδωσα το πράσινο φως, και όταν το λέτε αυτό, είναι πολύ παραπλανητικό», είπε. «Ήταν το αντίθετο από ένα πράσινο φως, καταρχήν δεν είχαμε σχεδόν κανέναν στρατιώτη εκεί, οι περισσότεροι είχαν φύγει».

Σχολιάζοντας την τουρκική επιχείρηση στη Συρία, ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να χάσει αμερικανούς στρατιώτες εκεί, προσθέτοντας ότι αυτή είναι μία διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Συρίας και «η Συρία δεν είναι φίλη μας, ο Άσαντ δεν είναι φίλος μας».

«Έχουμε μια κατάσταση στην οποία η Τουρκία παίρνει εδάφη στη Συρία. Η Συρία δεν είναι χαρούμενη. Ας βρούνε μια λύση», πρόσθεσε. «Δεν θα εμπλακώ σε έναν πόλεμο μεταξύ Τουρκίας και Συρίας», είπε.