Σε ένα ακόμα ντιμπέιτ συμμετείχαν οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα του 2020. Η εικόνα αυτή τη φορά ήταν αρκετά διαφορετική: Ενώ στα προηγούμενα ντιμπέιτ όλοι τα έβαζαν με τον Τζο Μπάιντεν, λόγω του δημοσκοπικού του «αέρα»- τώρα τα δεδομένα άλλαξαν και όλοι έβαλαν στο στόχαστρό τους την Ελίζαμπεθ Γουόρεν, που βρίσκεται σε άνοδο και φόρμα.

Για την Γουόρεν, «αχίλλειος πτέρνα» αποτελεί το γεγονός ότι δεν δίνει ξεκάθαρη απάντηση για το πώς θα χρηματοδοτηθεί στο σχέδιό της για «περίθαλψη σε όλους τους Αμερικανούς». Οι αντίπαλοί της σχολίασαν και πάλι το ότι δεν διευκρίνισε αν η χρηματοδότηση σημαίνει και νέους φόρους στη μεσαία τάξη.

«Δεν θα υπογράψω κανένα νομοσχέδιο που να ρίχνει το βάρος στις οικογένειες» ήταν η απάντηση που έδωσε η Γουόρεν και θεωρήθηκε «μισή». Ακόμα και ο Μπέρνι Σάντερς, που βρίσκεται πολύ κοντά στις θέσεις του με την Γουόρεν, στηλίτευσε την απάντησή της: «Νομίζω ότι θα ήταν καλό να αναγνωρίσουμε ότι θα αυξηθούν οι φόροι» σχολίασε.

Αλλά και ο Τζο Μπάιντεν βρήκε την ευκαιρία να πετάξει το «καρφί» του: «Όλο αυτό θα κοστίσει περίπου 30 τρισ. δολάρια» υπολόγισε, θέλοντας με τον τρόπο αυτόν να προετοιμάσει τους συμπολίτες του για τον «λογαριασμό» που θα πληρώσουν. Κατά την άποψή του.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να απολογείται για τις δοσοληψίες του γιου του με την Ουκρανία, θέμα για το οποίο ως γνωστόν κινδυνεύει με παραπομπή ο Ντόναλντ Τραμπ. 

«Ο υιός μου δεν παρανόμησε» απάντησε. Στο ερώτημα αν ο ίδιος ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ (επί Ομπάμα) παρενέβη τηλεφωνικά στον τότε πρόεδρο της Ουκρανίας, απειλώντας τον να μπλοκάρει οικονομική βοήθεια, αν δεν έπαυε εισαγγελική λειτουργό που ερευνούσε την εταιρεία στην οποία εργαζόταν ο γιος του, ο Τζο Μπάιντεν απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν έκανε κάτι παράνομο. 

Επανέλαβε δε ότι δεν γνώριζε τις δραστηριότητες του γιου του. Οι αντίπαλοί του δεν θέλησαν να δώσουν συνέχεια στο θέμα και είναι λογικό. Τη στιγμή που το Δημοκρατικό Κόμμα δίνει μάχη στο Κογκρέσο για την παραπομπή Τραμπ για τα δικά του τηλεφωνήματα στον Ουκρανό πρόεδρο, θα ήταν το λιγότερο ειρωνικό να ρίχνουν νερό στον μύλο του Τραμπ, ενισχύοντας την επιχειρηματολογία του ότι «τα ίδια έκανε και ο Μπάιντεν».

Ο τέως αντιπρόεδρος δεν γλίτωσε την ερώτηση για την ηλικία του, δεδομένου ότι θα είναι 80 ετών την ημέρα της (υποθετικής) ορκωμοσίας του ως προέδρου. «Ένας από τους λόγους που έβαλα υποψηφιότητα, είναι ακριβώς λόγω ηλικίας και εμπειρίας. Με αυτήν έρχεται και η σοφία» ήταν η απάντηση που έδωσε. Έξυπνη απάντηση, ομολογουμένως, και στη λογική του πώς να μετατρέψεις ένα μειονέκτημα, σε στρατηγικό πλεονέκτημα.

Για την ηλικία και τις αντοχές ρωτήθηκε και ο Μπέρνι Σάντερς. «Είμαι καλά» απάντησε, ευχαριστώντας όλους όσοι βρέθηκαν στο πλευρό του στην πρόσφατη περιπέτεια με την υγεία του.

Πάντως, το θέμα της υγείας (που παρασύρει μαζί του και την θέμα της ηλικίας) φαίνεται ότι έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην δημοσκοπική πορεία του Μπέρνι Σάντερς, αφού έχει πέσει στην τρίτη θέση των προτιμήσεων. Ο Μπέρνι Σάντερς είχε δώσει τη μάχη και το 2016 απέναντι στην Χίλαρι Κλίντον, χάνοντας.

Ο μαραθώνιος των Δημοκρατικών με εμφανίσεις, συνεντεύξεις και συγκέντρωση χρημάτων συνεχίζεται. Η πρώτη αληθινή δημοσκόπηση θα έρθει τον Φεβρουάριο του 2020, όταν θα στηθεί η πρώτη κάλπη. Εκεί θα φανεί πραγματικά πόσοι μπορούν να το πάνε μέχρι τέλους. Μέχρι το καλοκαίρι του 2020 δηλαδή.