Ο συριακός στρατός, οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ υπό τη στήριξη της Ρωσίας, εισήλθε σήμερα στην πόλη Μάνμπιτζ στη βορειοανατολική Συρία στο πλαίσιο στρατιωτικής ανάπτυξης για να αντικρούσει την τουρκική επίθεση, μετέδωσαν η δημόσια συριακή τηλεόραση και το συριακό πρακτορείο ειδήσεων.

Ειδικότερα, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA ανέφερε ότι «μονάδες του στρατού εισήλθαν στην Μάνμπιτζ». Παράλληλα, τοπικός αξιωματούχος στην πόλη επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο την είσοδο των στρατευμάτων στην πόλη και την «ανάπτυξή τους στις γραμμές του μετώπου». Ερντογάν: «Δεν υποχωρούμε από τη Συρία» - Ξεκίνησε η επιχείρηση στην Μανμπίζ Νωρίτερα σήμερα, μιλώντας στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει εναντίον των Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία. «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την επιχείρηση μέχρι τέλους, χωρίς να μας ενδιαφέρουν οι απειλές. Θα ολοκληρώσουμε οπωσδήποτε τη δουλειά που ξεκινήσαμε. Η μάχη μας θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθεί η τελική νίκη» υπογράμμισε ο πρόεδρος Ερντογάν. Παράλληλα, ο κ. Ερντογάν καταφέρθηκε εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου για την κριτική που ασκούν κατά της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας, ενώ ζήτησε διεθνή χρηματοδότηση για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία που επιδιώκει η Τουρκία. Την ίδια ώρα, η Daily Sabah ανέφερε ότι ξεκίνησε η πρώτη φάση των τουρκικών επιχειρήσεων στην Μανμπίζ, αφότου δόθηκε το «πράσινο φως» στους φίλα προσκείμενους στην Άγκυρα σύρους αντάρτες (Syrian National Army - SNA). Όπως αναφέρει η Daily Sabah τουρκικά άρματα και πεζικό του SNA κινούνται στην περιοχή με τις συγκρούσεις να αναμένονται σφοδρές.

«Με τον σύμμαχό σας στο ΝΑΤΟ ή με τους τρομοκράτες;» Ο τούρκος πρόεδροςε χαρακτηρίσει επίσης θετικό βήμα την κίνηση των ΗΠΑ να αποσύρουν περίπου 1.000 στρατιώτες από τη βόρεια Συρία ενώ επιτέθηκε στα άλλα μέλη του NATO. «Με ποιον είστε; Με τον σύμμαχό σας στο ΝΑΤΟ ή τους τρομοκράτες; Δεν μπορούν να απαντήσουν. Δεν είναι δυνατόν να κατανοήσουμε το στόχο και το λόγο για το τι κάνουν», είπε, προσθέτοντας πως «σκέφτομαι ότι ίσως επειδή η Τουρκία είναι η μόνη μουσουλμανική χώρα στο ΝΑΤΟ». Σύμφωνα με το Reuters οι ηγέτες των Κούρδων της Συρίας δήλωσαν πως η συμφωνία τους με τη Δαμασκό, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, επικεντρώνεται προς το παρόν στην ανάπτυξη στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων και οι δύο πλευρές θα μιλήσουν αργότερα για την πολιτική διευθέτηση. Ο Κούρδος πολιτικός Αλντάρ Τζελίλ ανέφερε πως αυτό «το επείγον μέτρο», το οποίο επιβλέπει η Ρωσία, σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης, έχει στόχο να μπλοκάρει τουρκικές επιθέσεις στα σύνορα. Στρατιώτες του συριακού στρατού ετοιμάζονται τώρα να εισέλθουν σε μεθοριακές πειροχές από την πόλη Μάνμπιτζ μέχρι την Ντέρικ, βάσει της συμφωνίας με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), αιχμή του δόρατος των οποίων είναι η πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας και οι οποίες ελέγχουν τη βορειοανατολική Συρία.