Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίας επιδιώκουν την απoσταθεροποίηση της Ευρώπης αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι New York Times.

Το αμερικανικό δημοσίευμα, που επικαλείται εκπροσώπους τεσσάρων δυτικών μυστικών υπηρεσιών, αναφέρει ότι το επίλεκτο “τμήμα 29155” των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, βρίσκεται πίσω από την “εκστρατεία αποσταθεροποίησης” της Ευρώπης.

Οι New York Times σημειώνουν ότι στις ενέργειες του επίλεκτου αυτού τμήματος που δρούσε στην Ευρώπη για τουλάχιστον 10 χρόνια περιλαμβάνονται οι εκστρατείες αποσταθεροποίησης στην Μολδαβία, η δηλητηρίαση του Βούλγαρου εμπόρου όπλων Εμελιάν Γκέμπρεφ, η απόπειρα πραξικοπήματος στο Μαυροβούνιο και η δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το συγκεκριμένο τμήμα στεγάζεται ανατολικά της Μόσχας στον χώρο του επιτελείο του υπ’ αριθμόν 161 εκπαιδευτικού κέντρου ειδικού προορισμού.

Την έντονη αντίδραση της Ρωσίας προκάλεσε το συγκεκριμένο δημοσίευμα η οποία το παρομοίασε με “φτηνιάρικο μυθιστόρημα”.

“Τέτοια δημοσιεύματα θα έλεγα ότι προέρχονται από την σειρά των φτηνιάρικων μυθιστορημάτων, pulp fiction όπως λένε στα αγγλικά" δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας ενδιαφέρεται για την οικοδόμηση καλών σχέσεων με την Ευρώπη γενικά και με τις ευρωπαϊκές χώρες σε διμερή βάση.

Ο Ρώσος δημοσιογράφος Σεργκέι Κάνεφ άσκησε κριτική στο άρθρο των New York Times, αναφέροντας σε ανάρτηση που έκανε στο Facebook ότι το τμήμα 29155 είναι γνωστό στρατιωτικό τμήμα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών το οποίο έχει την έδρα του στην Μόσχα και παλαιότερα λέγονταν 161ο κέντρο εκπαίδευσης εμπειρογνωμόνων της στρατιωτικής κατασκοπείας.

Ο Σεργκέι Κάνεφ επιβεβαιώνει επίσης το όνομα ενός διοικητή που αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα, λέγοντας ότι υπάρχει μάλιστα και ο αριθμός του κινητού του, στον οποίο θα μπορούσαν να του τηλεφωνήσουν.

Πηγή πληροφοριών: The New York Times