Στις συνοριακές πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Αϊν στην βορειοανατολική Συρία επικεντρώνονται οι επιθέσης στο πλαίσιο της επονομαζόμενης τουρκικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» που εξαπέλυσε χθες η Άγκυρα, εισβάλλοντας στη Συρία.

Τα χωριά αλ Γιαμπισάχ και Τελ Φαντάρ ήταν τα πρώτα που «εκκαθαρίστηκαν από τρομοκράτες». Ακολούθησαν τα χωριά Μουσεϊρίφα, Νταμπάτ, Μπιρ Ασίφ και Χαμιντίγια στην Τελ Αμπιάντ και το χωριό Κίστο της Ρας αλ Αϊν, ανέφερε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Η τουρκική επιχείρηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για δεύτερη ημέρα, με τις τουρκικές δυνάμεις να πλήττουν θέσεις και στόχους Κούρδων μαχητών, στην επαρχία Αλ Χασάκα.

Οι ένοπλοι του Συριακού Εθνικού Στρατού των σύρων αντικαθεστωτικών που συνεργάζονται με τον τουρκικό στρατό λαμβάνουν προληπτικά μέτρα ασφαλείας στα χωριά που βρίσκονται δυτικά της Τελ Αμπιάντ.

Από την Τετάρτη εκτιμάται ότι περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί, διαφεύγοντας από τους τομείς των συνόρων (με την Τουρκία), ιδιαίτερα από τις ζώνες του Ρας αλ-Αΐν και του Ντερμπασιγέ.

Άμαχος νεκρός στην Συρία ετών 6

Η φωτογραφία ενός εξάχρονου παιδιού που σκοτώθηκε την πρώτη ημέρα της τουρκικής εισβολής στη Σύρια, κάνει το γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

rojava_enfant_kurde





Από την πλευρά της Τουρκίας, από το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας Ούρφα αναφέρθηκε ότι τουλάχιστον έξι άνθρωποι, μεταξύ αυτών ένα μωρό εννέα μηνών κι ένα κοριτσάκι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από τις ρίψεις ρουκετών και οβίδων από τη Συρία εναντίον τουρκικών παραμεθόριων πόλεων, έγινε γνωστό από τα γραφεία των κυβερνητών των πληγεισών επαρχιών στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Απαντώντας, οι Κούρδοι εξαπέλυσαν επιθέσεις με βλήματα όλμων χτυπώντας πόλεις στα σύνορα με τη Συρία.

Όπως μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι ρουκέτες και τα βλήματα, τα οποία πιστεύεται ότι προέρχονταν από περιοχές που ελέγχονται από την κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία η οποία έχει στοχοθετηθεί από τις τουρκικές δυνάμεις, έπληξαν σημεία στις τουρκικές κωμοπόλεις Ακτσάκαλε, Μπιρέτσικ, Τσεϊλάνπιναρ και Νουσαϊμπίν.

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 45 τραυματίστηκαν στις επιθέσεις εναντίον των πόλεων Ακτσακαλέ και Τζεϊλανπινάρ, αναφέρει το γραφείο του κυβερνήτη. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένα κοριτσάκι 11 ετών σκοτώθηκε από τα πυρά την ώρα που έπαιζε.

Την ίδια ώρα, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν σε πλήγματα εναντίον της συνοριακής πόλης Νουσαϊμπίν, όπως γνωστοποίησε το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας Μαρντίν.

Ο τουρκικός στρατός εντόπισε και εξουδετέρωσε τους μαχητές του PKK και του YPG που στοχεύουν Τούρκους πολίτες, σημείωσε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, μετά τις επιθέσεις.

«Η τρομοκρατική οργάνωση PKK/PYD-YPG διέπραξε άλλον ένα ειδεχθές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας σήμερα. Σκότωσαν (τουλάχιστον) δύο αμάχους, μεταξύ αυτών ένα μωρό, σε μια επίθεση με οβίδες εναντίον της Ακτσακαλέ, μιας τουρκικής πόλης στα σύνορα με τη Συρία», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σε μήνυμά του στο Twitter.


«Κυνήγι» Κούρδων αντιφρονούντων στην Τουρκία

Οι τουρκικές αρχές διεξάγουν έρευνες σε βάρος ηγετών της φιλοκουρδικής αντιπολίτευσης και έθεσαν υπό κράτηση 21 πρόσωπα επειδή επέκριναν τη στρατιωτική επίθεση εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής στη βορειοανατολική Συρία, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ενώ τα περισσότερα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην επιχείρηση, το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έκανε έκκληση να σταματήσει η επίθεση λέγοντας πως αποτελεί «απόπειρα εισβολής».

Ο Σεζάι Τεμελί, ο ένας από τους ηγέτες του HDP, δήλωσε χθες, Τετάρτη, πως η επιχείρηση είναι μια απόπειρα της κυβέρνησης να συσπειρώσει υποστηρικτές, καθώς χάνει τη λαϊκή στήριξη.

Εισαγγελείς άρχισαν έρευνα σε βάρος του Τεμελί και της Περβίν Μπουλντάρ, της άλλης επικεφαλής του HDP, για τα σχόλιά τους σχετικά με την επίθεση, μετέδωσε το Anadolu.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, οι Τεμελί και Μπουλντάν κατηγορούνται ότι «έκαναν προπαγάνδα υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης» και ότι «εξύβρισαν ανοικτά την κυβέρνηση της Τουρκίας».

Έρευνα με παρόμοιες κατηγορίες διεξάγεται και σε βάρος τριών άλλων βουλευτών του HDP, μετέδωσε το πρακτορείο.

Εξάλλου, μερικές ώρες μετά την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης χθες, Τετάρτη, οι τουρκικές αρχές άρχισαν επίσης έρευνες σε βάρος 78 προσώπων, τα οποία επέκριναν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης την τουρκική επίθεση στη Συρία, μετέδωσε το Ανατολή.

Σήμερα 21 πρόσωπα τέθηκαν υπό κράτηση στη νότια επαρχία Μαρντίν για αναρτήσεις τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Μακρόν καλεί την Τουρκία να τερματίσει την επίθεσή

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σήμερα την Τουρκία να τερματίσει το συντομότερο δυνατόν την επίθεσή της στην Συρία, η οποία "ενέχει τον κίνδυνο να βοηθήσει το Ισλαμικό Κράτος να ανοικοδομήσει το χαλιφάτο του".

"Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο τη μονομερή στρατιωτική επίθεση στη Συρία και καλώ την Τουρκία να την τερματίσει το συντομότερο δυνατόν".

"Αυτός ο κίνδυνος που υπάρχει για να βοηθήσει το ΙΚ να ανοικοδομήσει το χαλιφάτο του, είναι η ευθύνη που αναλαμβάνει η Τουρκία", δήλωσε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λιόν, στην κεντροανατολική Γαλλία.

Το Παρίσι κάλεσε επίσης στο υπουργείο Εξωτερικών τον πρεσβευτή της Τουρκίας στη Γαλλία.

Ιταλία: Στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο πρεσβευτής της Τουρκίας

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή της Τουρκίας για να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση της Άγκυρας να στείλει στρατεύματα στη βόρεια Συρία προκειμένου να επιτεθούν σε κουρδική πολιτοφυλακή, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε νωρίτερα ότι η επίθεση της Τουρκίας είναι "απαράδεκτη" και ζήτησε τον άμεσο τερματισμό της.

Μόσχα και Βαγδάτη δηλώνουν έτοιμες να συνδράμουν

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο πρόεδρος του Ιράκ Μπαρχάμ Σαλέχ εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να συνδράμουν τις επαφές για την διευθέτηση στην κατάστασης στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, την οποία εξέδωσε μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δύο πλευρές.

Παρέμβαση της ΕΕ ζητούν οι Κούρδοι

Η Ιλχάμ Άχμεντ, ηγετικό στέλεχος των Κούρδων, κάλεσε σήμερα από τις Βρυξέλλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να «παγώσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με την Τουρκία ανακαλώντας αμέσως τους πρεσβευτές τους» στον απόηχο της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας στη βορειοανατολική Συρία.

«Θέλουμε μια επείγουσα παρέμβαση σε αυτήν την κρίση, οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν σύντομα» δήλωσε σε δημοσιογράφους, προτρέποντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αποφασίσει για τον ορισμό μιας «ζώνης αποκλεισμού των πτήσεων».

«Η αμερικανική απόσυρση μας έθεσε σε κίνδυνο» κατήγγειλε η αξιωματούχος, η οποία προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να δραπετεύσουν οι τζιχαντιστές που κρατούνται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.