Μεγάλο είναι το ρίσκο που έχει πάρει ο Ερντογάν με την εισβολή στην Συρία και αυτό παρά το γεγονός ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μάχονται έναν γνώριμο εδώ και δεκαετίες εχθρό.

Όπως αναφέρει το Bloomberg σε ανάλυσή του, ποτέ ως σήμερα οι Κούρδοι δεν ήταν τόσο καλά προετοιμασμένοι, εξοπλισμένοι και εκπαιδευμένοι.

Από τα 500 εκατ. δολάρια που ζήτησε το 2018 η κυβέρνηση Τραμπ για το Πεντάγωνο προκειμένου να εκπαιδευθούν και να εξοπλιστούν οι σύμμαχοί του (πού τώρα εγκατέλειψε) κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, τα περισσότερα χρήματα πήγαν στις οι κουρδικές πολιτοφυλακές, ενώ το 2019 διατέθηκαν 25.000 Καλάσνικοφ, 2.000 βαριά και ελαφρά πολυβόλα, 500 εκτοξευτές ρουκετών και τυφέκια ελεύθερων σκοπευτών, 60 βομβιδοβόλα, περίπου τα χίλια οχήματα και πολεμοφόδια αξίας 24 εκατ. δολαρίων.

Πέρα από όμως από την εξοπλιστική βοήθεια, αναφέρει το Blooberg, οι Κούρδοι των πολιτοφυλακών YPG έχουν λάβει άριστη εκπαίδευση από τους επαγγελματίες του είδους, Αμερικανούς, Βρετανούς και Γάλλους κομάντος.

Μια πρόσθετη πηγή ανησυχίας για την Τουρκία είναι μήπως οι ΗΠΑ, λόγω των καλών τους σχέσεων με τους Κούρδους, τους παράσχουν κρίσιμες πληροφορίες από δορυφόρους, αναγνωριστικά αεροσκάφη και άλλα μέσα για τις θέσεις των τουρκικών στρατευμάτων, βοηθώντας τους έτσι να ενισχύσουν την άμυνά τους σε ευάλωτα σημεία.

Eπιπλέον, ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο οπότε ο Τραμπ έκανε γνωστή την πρόθεσή του να αποχωρήσουν οι Αμερικανοί από τη Συρία, οι Κούρδοι προτετοιμάζονταν για την επόμενη μέρα, με πλήθος οχυρωματικών έργων, χαρακωμάτων ακόμα και τούνελ.

Ακόμα και Τούρκοι αξιωματικοί αναγνωρίζουν -μιλώντας στο Bloomberg- ότι οι αντάρτες έχουν στην κατοχή τους αντιαρματικά και αντιαεροπορικά ρουκετοβόλα που συνιστούν μεγάλη απειλή για τα ελικόπτερα και τα τεθωρακισμένα της Τουρκίας.

Αυτό σημαίνει ότι η «μπότα» του Ερντογάν πρέπει να βασιστεί κυρίως στις χερσαίες δυνάμεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε απώλειες ανθρώπινων ζωών.

H ταχύτητα της επιχείρησης είναι ένα ακόμα σημείο-«κλειδί». Στο σχεδιασμό της Άγκυρας είναι η όλη επιχείρηση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το χειμώνα, αλλά και αυτό μοιάζει αρκετά περίπλοκο. Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και εκατοντάδες τεθωρακισμένα πρέπει να προελάσουν σε βάθος 30χλμ στο συριακό έδαφος σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες... προέλασης.

Στους πιθανούς στόχους των Τούρκων είναι και οι ελεγχόμενες από τους Κούρδους πόλεις Μανμπίτζ και Καμισλί, αλλά εκεί μπορεί να φτάσουν πρώτες οι δυνάμεις του Άσαντ. Ένας ακόμα παράγοντας δυσκολίας.

Και δεν τελειώνει η λίστα: Πρόσθετη δυσκολία είναι ότι οι πόλεις που ενδέχεται να καταλάβουν είναι παγιδευμένες με εκρηκτικά, ενώ θα πρέπει να εξαλείψουν και την απειλή των υπόγειων σηράγγων, κάτι που σημαίνει απώλεια πολύτιμου χρόνου -στο διάστημα του οποίου οι Κούρδοι θα επιδιώξουν κάποιας μορφής συμφωνία με τον Άσαντ που ίσως βάλει στο παιχνίδι και τους Ρώσους.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί και το καυτό ζήτημα της τουρκικής οικονομίας: Η Άγκυρα θέλει μια γρήγορη ολοκλήρωση της επιχείρησης, γιατί σε διαφορετική η ήδη παραπαίουσα οικονομία θα βρεθεί σε ακόμα χειρότερη θέση.