«Κακή ιδέα» χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία. Πρόκειται για το πρώτο σχόλιο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ μετά την εφαρμογή του σχεδίου του Ερντογάν, τη στιγμή που «φλέγεται» η Συρία, το χάος είναι εμφανές, ενώ χιλιάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν πόλεις της βόρειας Συρίας.

Αμφίσημα μηνύματα έχουν σταλεί, πάντως, από τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος έχει προβεί σε αναδίπλωση αφού αρχικά έδωσε αρχικά το πράσινο φως στην Τουρκία για επέμβαση στη Συρία, ανακοινώνοντας ότι θα αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή.

Στη συνέχεια, ωστόσο, απείλησε την Άγκυρα πως εάν ξεφύγει από τα όρια θα καταστρέψει την οικονομία της.

«Το Κογκρέσο θα κάνει τον πρόεδρο της Τουρκίας να πληρώσει πολύ ακριβα την επίθεσή του στη Συρία κατά των κουρδικών δυνάμεων συμμάχων της Ουάσινγκτον», προειδοποίησε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ.

«Προσευχηθείτε για τους κούρδους συμμάχους μας, οι οποίοι εγκαταλείφτηκαν αισχρά από την κυβέρνηση Τραμπ», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter. «Θα καταβάλω προσπάθειες στο Κογκρέσο ώστε ο Ερντογάν να πληρώσει πολύ ακριβά», πρόσθεσε ο 64χρονος γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα που ασκεί επιρροή και είναι συνήθως στενός υποστηρικτής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλενμπεργκ, κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν έντονα για τις εξελίξεις στη Συρία, διεμήνυσε ωστόσο ότι η Τουρκία «είναι σύμμαχος».

Έκτακτη σύνοδο συγκάλεσε για την Πέμπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.