«Κοινωνία επαγρύπνησης» πρέπει να διαμορφώσει η Γαλλία στη μάχη της κατά της Λερναίας Υδρας του ισλαμικού εξτρεμισμού, είπε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας στην τελετή μνήμης για τα τέσσερα θύματα της επίθεσης με μαχαίρι από υπάλληλο της αστυνομίας, στο αρχηγείο της υπηρεσίας, στην πλατεία της Νοτρ Νταμ. Ο προσήλυτος στο Ισλάμ δράστης όπως αναφέρει η Καθημερινή, σκότωσε την περασμένη εβδομάδα τρεις αστυνομικούς και έναν διοικητικό υπάλληλο, προτού δεχθεί τα φονικά πυρά των παρισταμένων αστυνομικών.

«Καμία κρατική υπηρεσία δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει τη Λερναία Υδρα του ισλαμισμού. Είναι υπόθεση όλου του έθνους, το οποίο οφείλει να ενωθεί, να κινητοποιηθεί και να είναι έτοιμο να δράσει», είπε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι η Γαλλία πρέπει να αναπτύξει κοινωνία επαγρύπνησης, στην οποία κάθε πολίτης θα πρέπει να αναζητεί σημάδια ισλαμικής ριζοσπαστικοποίησης. Μετά την τελετή, που πραγματοποιήθηκε υπό καταρρακτώδη βροχή, ο Γάλλος πρόεδρος συναντήθηκε με τις οικογένειες των θυμάτων.

Το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής απένειμε ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστενέρ στα τέσσερα θύματα της επίθεσης. Την ίδια ώρα, στελέχη της αντιτρομοκρατικής εισαγγελίας αποκάλυψαν χθες ότι η έρευνά τους έφερε στο φως συσκευή αποθήκευσης δεδομένων USB, η οποία ανήκε στον δράστη, που εργαζόταν ως τεχνικός υπολογιστών στην υπηρεσία πληροφοριών της αντιτρομοκρατικής μονάδας της αστυνομίας της γαλλικής πρωτεύουσας. Το USB φέρεται να περιείχε στοιχεία για τους συναδέλφους του, καθώς και υλικό «ισλαμικής προπαγάνδας».

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών παραδέχθηκε σοβαρές ελλείψεις και αβλεψίες στους μηχανισμούς ασφαλείας της αστυνομίας, υπογραμμίζοντας την αποτυχία των κρατικών μηχανισμών να εντοπίσουν σημάδια ριζοσπαστικοποίησης του δράστη. Ο κ. Καστανέρ, όμως, δεν έμοιαζε χθες να επηρεάζεται από τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για παραίτησή του.