Οι περισσότεροι σταθμοί του μετρό του Χονγκ Κονγκ παραμένουν κλειστοί και η παράλυση της πόλης συνεχίζεται δύο ημέρες μετά τους βανδαλισμούς στο δίκτυο του μετρό, ενώ νέες διαδηλώσεις αναμένονται το απόγευμα.

Από την πλευρά τους, τα φιλοδημοκρατικά μέλη του Νομοθετικού Συμβουλίου θα υποστηρίξουν προσφυγή κατά της απόφασης της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ να απαγορεύσει τις μάσκες στις διαδηλώσεις.

Η απόφαση αυτή, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή από την επικεφαλής της κυβέρνησης, την Κάρι Λαμ, έριξε λάδι στη φωτιά και οδήγησε σε μια βραδιά βιαιοτήτων και βανδαλισμών με στόχο κυρώς τη MTR, την εταιρεία που διαχειρίζεται το μετρό του Χονγκ Κονγκ και κατηγορείται ότι παίζει το παιγνίδι του Πεκίνου.

Στα φόρουμ στο Ίντερνετ, που χρησιμοποιούνται από τους διαδηλωτές, απευθύνονται εκκλήσεις για μια νέα συγκέντρωση το απόγευμα στο Βικτόρια Παρκ, ένα μεγάλο πάρκο στην καρδιά του νησιού του Χονγκ Κονγκ.

Ο νόμος περί καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, που επικαλέσθηκε την Παρασκευή η Κάρι Λαμ, χρονολογείται από το 1922, μια εποχή που το Χονγκ Κονγκ ήταν βρετανική αποικία, και οι διατάξεις του είχαν να χρησιμοποιηθούν από τις ταραχές του 1967.

Ο νόμος αυτός επιτρέπει στην κυβέρνηση να λαμβάνει «οποιοδήποτε μέτρο» χωρίς το πράσινο φως το νομοθετικού σώματος, σε περιπτώσεις που υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή κίνδυνος για τον πληθυσμό.

«Μπορεί να είναι η τελευταία συνταγματική μάχη μας. Εν ονόματι του νόμου, προσπαθούν να βλάψουν τους ανθρώπους και να συντρίψουν την αντιπολίτευση».