Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η οποία σύμφωνα με πηγές έγινε σε καλό κλίμα και τις ελπίδες για επανεκκίνηση στα ελληνοτουρκικά, η Τουρκία εξέδωσε πέντε Navtex δεσμεύοντας για στρατιωτικές ασκήσεις περιοχές γύρω από την Κύπρο, αλλά και μεταξύ Λήμνου και Λέσβου, δείχνοντας ότι συνεχίζει την τακτική που ακολουθεί.

Τέσσερις από τις πέντε NAVTEX αφορούν σε περιοχές πέριξ της Κύπρου, στις οποίες η Τουρκία έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της.

Η μία βρίσκεται στη περιοχή όπου συναντώνται οι ΑΟΖ της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας (όταν αυτή καθοριστεί και ανακηρυχθεί). Στο σημείο, αυτό η Τουρκία θα κάνει ναυτικές ασκήσεις την 1 Οκτωβρίου.Σε κοντινή περιοχή θα γίνει και άσκηση με πυροβόλα όπλα στις 2 Οκτωβρίου.

Δύο από τις NAVTEX αφορούν στην περιοχή, όπου η Άγκυρα θέτει θέμα για τμήμα του οικοπέδου 7. Εκεί, πάλι θα γίνει πολυήμερη άσκηση του τουρκικού ναυτικού με πυροβόλα όπλα.

Συγκεκριμένα, οι περιοχές αυτές θα είναι δεσμευμένες για οκτώ μέρες του Οκτωβρίου.

Τέλος, η Τουρκία δεσμεύει επίσης περιοχή στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ της Λήμνου και της Λέσβου. Εκεί θα πραγματοποιηθεί στρατιωτική άσκηση στις 19 Οκτωβρίου.