Ταπεινωμένος και εκτεθειμένος από τις εξελίξεις, ο Μπόρις Τζόνσον επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο, με τους βουλευτές να έχουν με τη σειρά τους επιστρέψει στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Προηγήθηκε η ιστορική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας –ένα σώμα που συστήθηκε μόλις το 2009 βάσει συνταγματικής μεταρρύθμισης- το οποίο ομόφωνα αποφάνθηκε ότι ο πρωθυπουργός παραπλάνησε τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ όταν την συμβούλευσε να κάνει χρήση του βασιλικού προνομίου και να αναστείλει για πέντε εβδομάδες τη λειτουργία της Βουλής.

Kοινώς, το «λουκέτο» ήταν παράνομο. Και είναι σαν να μην μπήκε ποτέ, όπως χαρακτηριστικά είπε η επικεφαλής του Σώματος των δικαστών.

Γιατί όμως ο πρωθυπουργός ρίσκαρε να εκτεθεί κατά αυτό τον τρόπο; Ο ίδιος δήλωσε μεν ότι σέβεται την απόφαση των δικαστών, αλλά διαφωνεί μαζί τους, η ουσία όμως δεν αλλάζει. Το «χαστούκι» ήταν ηχηρότατο και ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά κοινοβουλευτικών αποτυχίων το τελευταίο διάστημα.

Ο γαλλικός Τύπος εντόπισε τον «Ρασπούτιν» του πρωθυπουργού που τον παρέσυρε στη συγκρουσιακή λογική με τη Βουλή των Κοινοτήτων: Πρόκειται για τον στενό του συνεργάτη Ντόμινικ Κάμινγκς.

Το είπε καθαρά και ο επικεφαλής του Brexit Party, Νάιτζελ Φάρατζ: «Η αναστολή λειτουργίας της Βουλής ήταν η χειρότερη απόφαση που ελήφθη ποτέ. Ο Ντόμινικ Κάμινγκς πρέπει να φύγει» έγραψε στο Twitter.



O 48χρονος Κάμινγκς είναι πολιτικός σύμβουλος του πρωθυπουργού. Το διάστημα 2015-2016 ήταν διευθυντής της εκστρατείας του Vote Leave, της καμπάνιας για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στο δημοψήφισμα.

Πάντα στενά συνδεδεμένος με το Συντηρητικό Κόμμα και τους ηγέτες του, το διάστημα 1999-2002 ήταν και επικεφαλής μίας ακόμα εκστρατείας που έβαζε στο στόχαστρο την ΕΕ: Business for Sterling ή αλλιώς το Ηνωμένο Βασίλειο να μην υιοθετήσει το ευρώ που τότε επρόκειτο να γεννηθεί.

Θα τον «θυσιάσει» ο Τζόνσον για να μετριάσει τις αντιδράσεις;