Προθεσμία 12 ημερών στον Μπόρις Τζόνσον προκειμένου να παρουσιάσει νέο σχέδιο συμφωνίας για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσαν οι Βρυξέλλες, προειδοποιώντας ότι αν δεν έρθει σε κάποια συμφωνία θα έρθει αντιμέτωπος με το άτακτο Brexit.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσαν βρετανικά ΜΜΕ, η προθεσμία συμφωνήθηκε ύστερα από διαβουλεύσεις στο Παρίσι, με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, να καλεί σε αυστηρό τόνο τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, «να σταματήσει να παριστάνει ότι διαπραγματεύεται».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Άντι Ρίνε, μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Εμανουέλ Μακρόν ξεκαθάρισε ότι «εάν δεν παρουσιαστούν προτάσεις, τότε τέλος. Τώρα είναι η στιγμή που θα εργαστούμε πάνω καθαρές λύσεις».

Σύμφωνα με τον Ιndependent, ο Μπ. Τζόνσον έχει 12 ημέρες για να παρουσιάσει νέες προτάσεις που θα αντικαστήσουν το ιράνδικό backstop, το θέμα με το καθεστώς των ιρλανδικών συνόρων, για το οποίο ο βρετανός πρωθυπουργός έχει πει ότι δεν αποδέχεται επουδενί και ότι θα παρουσιάσει νέα πρόταση.

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι της ΕΕ εμφανίζονται να εκτιμούν ότι ο Τζόνσον «τρώεει» τον χρόνο τους χωρίς να παρουσιάζει σοβαρές προτάσεις για το Brexit.

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, υπογράμμισε στο Ευρωκοινβούλιο ότι τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία για το Brexit, δεν θα «έπρεπε να παριστάνουμε ότι διαπραγματευόμαστε. Θα πρέπει να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα».

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που μίλησαν στον Independent, ανέφεραν ότι άρχισαν να χάνουν την υπομονή τους και ότι φοβούνται πως έχουν φτάσει «στο τέλος του δρόμου» με τους βρετανούς διαπραγματευτές.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό σήμερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να έχουν διμερείς συνομιλίες για το Brexit, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ.

Και οι δύο άνδρες αναμένεται να παραστούν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όμως προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί ο ακριβής χρόνος της συνάντησής τους.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε αναφερθεί στο Ευρωκοινοβούλιο στον κίνδυνο του άτακτου Brexit, τονίζοντας ότι παρότι δεν έχουν κατατεθεί προτάσεις, η Κομισιόν είναι «ανοικτή και έτοιμη να συζητήσει».