Αδειάζει πλέον η κλεψύδρα για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία. Η χώρα «λειτουργεί» με υπηρεσιακή κυβέρνηση από τα τέλη Απριλίου του 2019, όταν έγιναν οι βουλευτικές εκλογές, ωστόσο, ο νικητής τους, σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ, δεν κατάφερε να βρει σύμμαχο για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η τελευταία ευκαιρία διαβουλεύσεων του βασιλιά με τους ηγέτες των κομμάτων θα λάβει χώρα το διήμερο 16-17 Σεπτεμβρίου. Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, η Βουλή θα διαλυθεί και η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές στις 10 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE), Πέδρο Σάντσεθ, κέρδισε τις εκλογές του Απριλίου, φέρνοντας την πολυπόθητη πρωτιά στο κόμμα, για πρώτη φορά από το 2008.

Ωστόσο, έμεινε μακριά από την αυτοδυναμία και απευθύνθηκε στους Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας για στήριξη. Οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, καθώς η βασική διαφωνία είχε να κάνει με το αν οι Podemos θα έπαιρναν υπουργεία ή θα στήριζαν απλά τον Σάντσεθ, ενδεχομένως με κάποιες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό.

Ο Σάντσεθ έλαβε και δεύτερη ευκαιρία να διερευνήσει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης στις 6 Ιουλίου, όμως, δεν φαίνεται να έχει βρεθεί κοινός τόπος.

Σε κάθε περίπτωση, οι δημοσκοπήσεις ευνοούν τον Σάντσεθ, καθώς το PSOE «τσιμπάει» σε ψήφους, όπως επίσης και το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε κατάρρευση. 

Αν όντως επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και ο Σάντσεθ ενισχυθεί, ακόμα και αν δεν πάρει την πολυπόθητη αυτοδυναμία, θα βρεθεί σε ακόμα ισχυρότερη θέση έναντι των Podemos (του μόνου φυσικού του συμμάχου) στις διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι το σύστημα της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης λειτουργεί διαφορετικά στην Ισπανία σε σχέση με άλλες χώρες. Υπάρχουν δύο στάδια ψηφοφοριών στη Βουλή, στο πρώτο στάδιο η κυβέρνηση χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 176 έδρες. Αν δεν τα καταφέρει, ακολουθεί δεύτερη ψηφοφορία μετά από 48 ώρες, όπου εκεί απαιτείται απλή πλειοψηφία.