Με τα πλέον μελανά χρώματα παρουσιάζεται η εικόνα της Βρετανίας, σε περίπτωση άτακτου Brexit, όπως αποκαλύπτουν τα κυβερνητικά έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά την σχετική απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων.

Η εικόνα δεν εμπνέει κανέναν: Αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, προβλήματα στην προμήθεια ιατροφαρμακευτικού υλικού, ουρές φορτηγών στα σύνορα με τη Γαλλία και κοινωνική αναταραχή. Αυτό βέβαια είναι το χειρότερο σενάριο, που όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει...

Τα επίσημα έγγραφα ουσιαστικά επιβεβαιώνουν το δημοσίευμα των κυριακάτικων Times, τον περασμένο Αύγουστο, το οποίο είχε τότε προκαλέσει έντονες πολιτικές αντιδράσεις.

Όσο για τις ουρές των φορτηγών στα γαλλικά σύνορα, το έγγραφο εκτιμά ότι αυτές θα κρατήσουν έως και τρεις μήνες, «ίσως και περισσότερο», δεδομένου ότι η γαλλική πλευρά δεν είναι έτοιμη να εξυπηρετήσει τον όγκο των οχημάτων μιας χώρας που δεν θα είναι πλέον μέλος της ΕΕ.

Ουρές και πολύωρες καθυστερήσεις μηνών αναμένονται και το Γιβραλτάρ (σύνορα με Ισπανία), όπου καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι μετακινούνται από και προς τον «Βράχο» για να εργαστούν.

Στην περίπτωση των τροφίμων, οι ελλείψεις θα αφορούν κυρίως στα φρέσκα προϊόντα, αλλά και τα τυποποιημένα.

Δεν αποκλείονται επίσης οι ταραχές και οι συγκρούσεις διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, γεγονός που θα απαιτήσει επιπλέον κονδύλια για την Αστυνομία.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται ασφαλώς στην περίπτωση της Βορείου Ιρλανδίας με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Το έγγραφο μιλά για κάποιας μορφής σύνορα. Δεν αποκλείεται επίσης εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Β.Ιρλανδία να αλλάξουν έδρα...

H υπόθεση της Βορείου Ιρλανδίας εξελίχθηκε και παραμένει το μεγάλο «αγκάθι» στη συμφωνία Λονδίνου-Βρυξελλών για το διαζύγιο. Μπορεί όλες οι πλευρές να συμφωνούν ότι δεν πρέπει να μπουν εξωτερικά σύνορα μεταξύ Βορείου Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, ωστόσο, η λύση που έπεσε στο τραπέζι απλώς εξόργισε τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ουσιαστικά οι Βρυξέλλες πρότειναν να παραμείνει η Βόρειος Ιρλανδία στην τελωνειακή ένωση έως ότου Βρετανία και ΕΕ καταλήξουν σε συμφωνία για το πώς θα ελεχθεί η κυκλοφορία αγαθών και προσώπων μεταξύ της Ιρλανδίας (χώρας-μέλους της ΕΕ) και της Βορείου Ιρλανδίας (τμήμα χώρας μη μέλους της ΕΕ).

Η λογική της παραμονής της περιοχής στην τελωνειακή ένωση αποκαλείται «backstop» και λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλείδα, αν όχι ως μέσο πίεσης στο Λονδίνο να επιδιώξει συμφωνία.

Η Βουλή είχε ζητήσει επίσης τη δημοσιοποίηση των μηνυμάτων που έστειλαν στα κοινωνικά δίκτυα μέλη της κυβέρνησης αναφορικά με την απόφαση του πρωθυπουργού να αναστείλει την λειτουργία του Κοινοβουλίου για ένα περίπου μήνα. Αυτά όμως δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον έχασε όλες τις κοινοβουλευτικές μάχες που έδωσε την τελευταία εβδομάδα, ενώ διέγραψε ουσιαστικά από το κόμμα των Συντηρητικών 21 βουλευτές που τάχθηκαν στο πλευρό της Αντιπολίτευσης και ψήφισαν το νόμο που υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να πάει στις Βρυξέλλες και να ζητήσει νέα παράταση στο Brexit.

Έχασε επίσης τη σημαντικότερη μάχη που ήταν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εντός Οκτωβρίου. Η Αντιπολίτευση -σε τόνο ηττοπάθειας- αρνήθηκε να δεχθεί την προσφυγή στις κάλπες, θεωρώντας δεδομένη τη νέα εκλογική νίκη των Συντηρητικών, η οποία θα επέτρεπε στον πρωθυπουργό να βγάλει τη χώρα από την ΕΕ χωρίς να ζητήσει παράταση.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις στη Βρετανία παραμένουν απρόβλεπτες. Μπορεί η Βουλή των Κοινοτήτων να έκλεισε μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, μπορεί το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται πλέον στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, όμως κανείς δεν ξέρει τι άλλο θα σκεφτεί ο Μπόρις Τζόνσον προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό του να τελειώσει με το σίριαλ της εξόδου από την ΕΕ στα τέλη Οκτωβρίου.