Σάρκα και οστά πήρε η νέα Κομισιόν που θα αναλάβει από την 1η Νοεμβρίου 2019 να «τρέξει» την ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια. Πολλά είναι τα ενδιαφέροντα στοιχεία σε αυτή την υπόθεση με πρώτο και κυριότερο ότι είναι η πρώτη φορά που μία γυναίκα τίθεται επικεφαλής. 

Η νέα πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση της Μέρκελ, ήταν το όνομα που έπεσε στο τραπέζι, ώστε να μπει τέλος στο παζάρι που στήθηκε σε Βρυξέλλες, Παρίσι και Βερολίνο για τις θέσεις-«κλειδιά» στην ΕΕ. 

Παρά το γεγονός ότι οι πολίτες των «27» κλήθηκαν να ψηφίσουν επί συγκεκριμένων προσώπων-υποψηφίων για την ηγεσία της Κομισιόν, τα πράγματα πήραν άλλη τροπή, όταν οι δύο μεγάλες πολιτικές ευρωομάδες -ΕΛΚ και Σοσιαλιστές- έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα Ευρωβουλή, άρα και τη δυνατότητα ευκολότερης συνεννόησης για το ποιος θα πάει πού.

Έτσι, οι επίσημοι υποψήφιοι των κομμάτων (όπως το φαβορί Μάνφερντ Βέμπερ) έμειναν στο ράφι. Ακολούθησαν ζυμώσεις μηνών έως ότου οι «27» καταλήξουν στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Και εκείνη παρουσίασε τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα Κομισιόν.

Μιλώντας για τη νέα Κομισιόν: Ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι η ισότητα στον αριθμό μεταξύ ανδρών και γυναικών. Το είχε υποσχεθεί άλλωστε η γερμανίδα πολιτικός, όταν παρουσιάστηκε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου σε μια προσπάθεια να πείσει το Σώμα να την ψηφίσει.

Το έκανε πράξη παρουσιάζοντας μια νέα Επιτροπή με 13 (+1 η Φον ντερ Λάιεν) γυναίκες και 14 άνδρες.

Υπάρχουν βέβαια κάποια πρόσωπα που ξεχωρίζουν:

Ο νέος Έλληνας επίτροπος είναι ένας από αυτούς. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, «δεξί χέρι» του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναλαμβάνει θέση αντιπροέδρου στη νέα Κομισιόν.

Ο κ. Σχοινάς ουσιαστικά θα είναι υπερ-επίτροπος (επιβεβαιώνοντας και το σχετικό ρεπορτάζ των Παραπολιτικών) για τον λεγόμενο «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής»: Μετανάστευση, ασφάλεια, παιδεία και απασχόληση.

Με δεδομένη πλέον την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ο κ. Σχοινάς θα έχει αρκετή δουλειά στο θέμα των δικαιωμάτων των κοινοτικών που ζούν στην Βρετανία, αλλά και των Βρετανών που ζουν σε χώρες-μέλη της ΕΕ.  Για να μην αναφερθεί κανείς στον μεγάλο «πονοκέφαλο» του είδους των συνόρων μεταξύ Ιρλανδίας και Βορείου Ιρλανδίας. 

Ο Φρανς Τίμερμανς είναι ένα ακόμα σημαντικό πρόσωπο. Ο Ολλανδός που μιλά πολλές ξένες γλώσσες (όπως όλοι οι Ολλανδοί) ήταν ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν και κάποια περίοδο το όνομά του «έπαιξε» δυνατά για να αναλάβει τελικά αυτό το αξίωμα. Δεν άρεσε όμως καθόλου σε όλους, ειδικά στους Πολωνούς, και έτσι «κάηκε».

Τώρα αναλαμβάνει αντιπρόεδρος με στόχο να προτείνει πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος. Μεγάλες οι προκλήσεις.

Η Δανή Μαργκρέτε Φεστάγκερ είναι ένα ακόμα «βαρύ» όνομα. Στην Κομισιόν του Γιούνκερ υπήρξε επίτροπος αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού και έγινε ιδιαίτερα γνωστή για τις «καμπάνες» που έριξε σε αμερικανικούς κολοσσούς της τεχνολογίας όπως η Google και η Apple. Ακόμα και ο Τραμπ δείχνει να την αντιπαθεί. Φέρεται να είχε πει στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Αυτή η κυρία σας με τους φόρους, πραγματικά μισεί τις ΗΠΑ».

Και να σκεφτεί κανείς ότι η 51χρονη Φεστάγκερ είναι Φιλελεύθερη και υπήρξε υποψήφια για τη θέση της Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν. Τώρα, αναλαμβάνει και εκείνη αντιπρόεδρος αρμόδια για την Ψηφιακή Εποχή. Μάλλον ο Ντόναλντ Τραμπ θα παραμείνει θυμωμένος μαζί της.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η Ιταλία: Ο πρώην πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι θα διαδεχθεί τον Πιέρ Μοσκοβισί ως επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις.

Φαίνεται ότι η αλλαγή κυβέρνησης στη Ρώμη και το γεγονός ότι έπεσαν οι «πολεμικοί» τόνοι του Σαλβίνι για τα υπερβολικά ελλείμματα, είχαν αποτέλεσμα. Και σε κάθε περίπτωση, καλό είναι για τις Βρυξέλλες να υπάρχει ένας επίτροπος που να μπορεί να συνεννοηθεί καλύτερα με την κυβέρνηση στην Ιταλία.

Ο Ιρλανδός Φιλ Χόγκαν ορίστηκε επίτροπος αρμόδιος για το Εμπόριο. Το πόστο είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, καθώς καλείται να διαχειριστεί τις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ του Τραμπ, αλλά και τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κοινώς, το Λονδίνο θα πρέπει να διαπραγματευθεί με έναν Ιρλανδό. 

Τέλος, η Κύπρος αναλαμβάνει την Προστασία των Καταναλωτών και την Υγεία. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δημιουργήσει τη δική της παράδοση με το συγκεκριμένο ευρω-χαρτοφυλάκιο (Μάριος Κυπριανού και Ανδρούλα Βασιλείου) και τώρα τίθεται επικεφαλής η Στέλλα Κυριακίδου.

Το βιογραφικό της, όπως αναφέρει το SigmaLive, εντυπωσιακό: Σπούδασε Ψυχολογία στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Reading με μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο του Manchester, παιδοψυχολογία στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Λονδίνου. Παρακολούθησε ειδικά σεμινάρια για τις ψυχολογικές επιπτώσεις σε παιδιά και εφήβους με καρκίνο και λευχαιμία, τη βία στην οικογένεια, τις μαθησιακές δυσκολίες σε παιδιά, τη διασυνδετική συμβουλευτική ψυχιατρική σε γενικό παιδιατρικό νοσοκομείο και εκπαιδεύτρια σε θέματα ασθενών με καρκίνο του μαστού και δικαιώματα των ασθενών σε ευρωπαϊκές οργανώσεις.

Διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας για τον Καρκίνο του Μαστού «Europa Donna» (2004-2006), πρόεδρος του Κυπριακού Φόρουμ Καρκίνου του Μαστού «Europa Donna Κύπρου» από το 2000, εκπρόσωπος ασθενών στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση για τον Καρκίνο (2010-2012).