Τρεις βασικές επιλογές «βλέπει» η JPMorgan να έχει ο Μπόρις Τζόνσον μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στη Βρετανία αναφορικά με το Brexit: συμφωνία με την Ε.Ε., παραίτηση ή να υπαναχωρήσει από τη θέση του και από αυτές η πιθανότερη, όπως εκτιμά, είναι να παραιτηθεί για να επιτρέψει σε κάποιον άλλο να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναβολή του Brexit.

 

 

«Οι μοναδικές επιλογές που εμείς θεωρούμε εντέλει βιώσιμες είναι ο πρωθυπουργός να παρουσιάσει στη Βουλή των Κοινοτήτων μια συμφωνία και να εξασφαλίσει την έγκρισή της, να παραιτηθεί και να αφήσει κάποιον άλλο να καταθέσει αίτημα παράτασης με την ιδιότητα του πρωθυπουργού ή να υπαναχωρήσει από τη δεδηλωμένη θέση του», ανέφερε ο Μάλκολμ Μπαρ της JPMorgan σε έκθεση προς τους πελάτες της εταιρείας μετά και την έκτη ήττα του Τζόνσον στη Βουλή. «Σε αυτή τη φάση, η άποψή μας είναι πως η παραίτηση είναι η πιο πιθανή από αυτές τις τρεις (επιλογές)», ανέφερε ο Μπαρ.

 

Οι προβλέψεις της Julius Baer για το Brexit

Περιορισμένες εναλλακτικές για τον Μπόρις Τζόνσον βλέπει και η Julius Baer, η οποία αναθεώρησε πτωτικά στο 10% τις πιθανότητες η Βρετανία να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου χωρίς μια συμφωνία και θεωρεί ότι οι πιθανότητες να καθυστερήσει η διαδικασία είναι στο 75% .

Μακροπρόθεσμα, η τύχη του Brexit θα αποφασιστεί σε βουλευτικές εκλογές, δήλωσε ο Πάτρικ Λανγκ, επικεφαλής ανάλυσης στην Julius Baer, σημειώνοντας ότι υπάρχει πιθανότητα να επικρατήσει το Συντηρητικό Κόμμα, χωρίς όμως απαραίτητα να εξασφαλίζει αυτοδυναμία. Ως εκ τούτου, ο ίδιος εκτιμά στο 35% τη μακροπρόθεσμη πιθανότητα για ένα σκληρό Brexit, με τις πιθανότητες για μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες να παραμένουν στο 50%.

 

Ο Τζόνσον δεν θα ζητήσει παράταση του Brexit

 

Τις εκτιμήσεις της JP Morgan για τις εξελίξεις στη Βρετανία έρχονται να ενισχύσουν και οι δηλώσεις του αμφιλεγόμενου συμβούλου του Μπόρις Τζόνσον, του Ντόμικ Κάμινγκς, ο οποίος διεμήνυσε ότι ο συντηρητικός πρωθυπουργός δεν πρόκειται να εκλιπαρήσει τις Βρυξέλλες για παράταση. Ο Κάμινγκς επέμεινε σε δηλώσεις του στο Reuters ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει στην ώρα της από την Ευρωπαϊκή Ενωση και κάλεσε τους δημοσιογράφους να βγουν από το Λονδίνο και να μιλήσουν με ανθρώπους που δεν είναι «πλούσιοι remainers».

 

Φον Ντερ Λάιεν: Στα χέρια της Βρετανίας τα επόμενα βήματα για το Brexit

Στο μεταξύ η νέα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι τα επόμενα βήματα για το Brexit βρίσκονται αποκλειστικά στα χέρια της Βρετανίας. Σύμφωνα με τη φον ντερ Λάιεν, η ΕΕ ποτέ δεν επιθυμούσε το Brexit, αλλά σέβεται την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από το μπλοκ. «Βρισκόμαστε ακόμη σε μια δύσκολη διαδικασία. Δεν παύω να λέω “το Brexit που ποτέ δεν θέλαμε”. Όμως σεβόμαστε την απόφαση που έλαβαν οι Βρετανοί φίλοι μας, η Βρετανία», επεσήμανε.

 

«Το Brexit, εφόσον συμβεί, δεν είναι το τέλος κάποιου πράγματος, αλλά η αρχή της μελλοντικής μας σχέσης», τόνισε η νέα πρόεδρος της Κομισιόν. «Επιθυμώ αυτή η σχέση να είναι καλή, όπως ήταν και στο παρελθόν», πρόσθεσε.

 

Τα σενάρια για το Brexit

Ποια είναι τώρα τα σενάρια για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την απόρριψη της πρότασης του Μπόρις Τζόνσον να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές;

 

Νέα αναβολή

 

Το Brexit, που τυπικά προβλεπόταν να γίνει την 29η Μαρτίου 2019, έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές, ελλείψει ομοφωνίας στη Βουλή των Κοινοτήτων για τους όρους.

 

Ο νόμος που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο και τέθηκε σε ισχύ χθες υποχρεώνει τον Τζόνσον να ζητήσει από την ΕΕ νέα αναβολή τριών μηνών, ως τα τέλη του Ιανουαρίου του 2020. Πρόκειται για «συνθηκολόγηση» κατ’ αυτόν. Είπε στους κοινοβουλευτικούς ότι δεν θα ζητήσει παράταση της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας αλλά θα πάει στις Βρυξέλλες τη 17η Οκτωβρίου για να διαπραγματευθεί μια συμφωνία προς το εθνικό συμφέρον, ενώ η κυβέρνησή του θα ετοιμάζεται για αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Για την αναβολή χρειάζεται ομόφωνη έγκριση των 27 χωρών μελών της ΕΕ.

 

Πρόωρες εκλογές

Μολονότι τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων απέρριψαν για δεύτερη φορά το σχέδιο του Τζόνσον, η διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών μοιάζει αναπόφευκτη τις προσεχείς εβδομάδες ή τους προσεχείς μήνες. Για την αξιωματική αντιπολίτευση, τους Εργατικούς, θα ήταν πιο ευνοϊκό να γίνουν μετά την 31η Οκτωβρίου, αφού θα αποδυναμώσουν τη θέση του Τζόνσον, ο οποίος έχει δεσμευθεί πως η χώρα του θα αποχωρήσει από την ΕΕ, όποιο κι αν είναι το κόστος, εντός προθεσμίας.

 

Για τον αρχηγό των Τόρηδων, η εκλογική αναμέτρηση είναι ζωτικής σημασίας για να ανακτήσει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων που έχασε την περασμένη εβδομάδα. Ο Τζόνσον θέλει να στηθούν οι κάλπες στις 15 Οκτωβρίου και αφήνει πάντα ανοικτό το σενάριο no-deal αν δεν γίνει αυτό. Σκοπεύει δε να αλιεύσει ψήφους από το Κόμμα του Μπρέξιτ του Νάιτζελ Φαράτζ, που σάρωσε στις ευρωεκλογές προτείνοντας διαζύγιο χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

 

Άτακτο Brexit

Ένα άλλο σενάριο είναι να μην καρποφορήσουν οι συνομιλίες ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες με τους 27 να αρνούνται να συμφωνήσουν σε νέα αναβολή της αποχώρησης της Βρετανίας στις 31 Οκτωβρίου· ή ο Μπόρις Τζόνσον να επικρατήσει όντως σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές και να οδηγήσει τη χώρα του εκτός ΕΕ χωρίς συμφωνία. Το σενάριο προκαλεί τρόμο σε οικονομικούς κύκλους, που φοβούνται κατάρρευση της λίρας, μείωση των εξαγωγών, απογείωση του πληθωρισμού και ύφεση, με φόντο την επάνοδο των τελωνειακών δασμών και το φάσμα των ελλείψεων διατροφικών ειδών, καυσίμων και φαρμάκων. Η κυβέρνηση του Τζόνσον προετοιμάζεται ενεργά για αυτό το σενάριο, πολλαπλασιάζοντας τις ανακοινώσεις για τα δισεκατομμύρια λίρες που θα δαπανηθούν για να αμβλυνθεί το σοκ.

 

Brexit με συμφωνία

Ένα ακόμη σενάριο είναι να καταφέρουν Βρετανία και Βρυξέλλες να συνεννοηθούν για τον μηχανισμό ασφαλείας ως προς τα σύνορα με την Ιρλανδία, το πολυσυζητημένο backstop, που έχει σκοπό να αποφευχθεί η δημιουργία «σκληρών συνόρων» ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, χώρα μέλος της ΕΕ. Το Λονδίνο θα πρέπει να παρουσιάσει για αυτό νέες προτάσεις ώστε να αντικατασταθεί το backstop, που ο Μπόρις Τζόνσον θέλει να απαλειφθεί καθώς προσωρινά θα διατηρούσε όλη τη χώρα εντός της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ. Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ επανέλαβε χθες πως η ΕΕ δεν έχει ακούσει «ως σήμερα» καμία «ρεαλιστική» πρόταση από το Λονδίνο για το ζήτημα.

 

Ακύρωση του Brexit

Τελευταίο σενάριο είναι να κερδίσουν οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν τις πρόωρες εκλογές και με την υποστήριξη του φιλοευρωπαϊκού κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και των Σκοτσέζων υποστηρικτών της ανεξαρτησίας να οργανώσουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα, όπου να επικρατήσει το όχι στο Brexit. Πρόκειται για το όνειρο όσων τάσσονται υπέρ της παραμονής τhw Bρετανίας στην ΕΕ, του 48%, δηλαδή, που είχαν ταχθεί υπέρ της εκστρατείας Remain στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.