Εξαιρετικά κρίσιμη για την πορεία της Βρετανίας προς το άτακτο Brexit θεωρείται αυτή η εβδομάδα, καθώς από σήμερα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας, η Βουλή των Κοινοτήτων θα έχει τη δυνατότητα να συνεδριάσει. Είναι η μόνη εβδομάδα που η Βουλή θα παραμείνει ανοικτή  με τους βουλευτές να δηλώνουν αποφασισμένοι να σταματήσουν τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και το σχέδιό του να βγάλει οριστικά τη Βρετανία από την Ένωση στις 31 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία έλαβε παράταση από την ΕΕ μέχρι τις 31 Οκτωβρίου με στόχο να βρεθεί τρόπος να περάσει η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν Λονδίνο-Βρυξέλλες μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων.

Οι βουλευτές που τώρα διαμαρτύρονται για την απόφαση του πρωθυπουργού να κλείσει το Κοινοβούλιο είναι οι ίδιοι που απέρριψαν τη μόνη συμφωνία που υπήρχε για να μην οδηγηθεί το Λονδίνο στο άτακτο και καταστροφικό Brexit.

Ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, προχώρησε σε σειρά πρωτοβουλιών τη Δευτέρα με στόχο να δείξει στους βουλευτές του «ποιος είναι το αφεντικό»: Ξεκαθάρισε ότι «δεν θέλει πρόωρες εκλογές», αλλά δεν τις απέκλεισε, σε περίπτωση που σημαντικός αριθμός βουλευτών του στηρίξουν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Αντιπολίτευσης να περάσει από τη Βουλή νόμος που θα δεσμεύει τον Τζόνσον να ζητήσει νέα παράταση.

Ο συγκεκριμένος νόμος, εφόσον ψηφιστεί, θα δεσμεύει τον πρωθυπουργό να ζητήσει από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ νέα παράταση στο «διαζύγιο» μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. 

«Στηρίξτε με, μην καθυστερούμε το Brexit ή πρόωρες εκλογές» ήταν το μήνυμα του Μπόρις Τζόνσον.

Παράλληλα, έχει σταλεί και τελεσίγραφο σε τυχόν «αντάρτες»: Όποιος στηρίξει πρωτοβουλίες της Αντιπολίτευσης, θέτει εαυτόν εκτός των εκλογικών λιστών. Κοινώς, χάνει την έδρα. Αυτό θα ισχύσει και για τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος.

Θεωρητικά, η ΕΕ μπορεί να δώσει και νέα παράταση στη Βρετανία, άλλωστε η επόμενη (από την 1η Νοεμβρίου 2019) πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα βον ντερ Λάιεν, έχει δηλώσει υπέρ μιας τέτοιας κίνησης.

Η παράταση δεν έχει κόστος για τις Βρυξέλλες, έχει όμως τεράστιο πολιτικό κόστος για το Λονδίνο.

Επιπλέον, όσες παρατάσεις και να δοθούν, αν το Λονδίνο εξακολουθεί να επιμένει στην άρνησή του να δεχθεί το σκέλος της συμφωνίας που έχει να κάνει με τη Βόρειο Ιρλανδία, το αδιέξοδο θα συνεχιστεί. Είναι πολύ δύσκολο να έρθει στο τραπέζι μια άλλη διευθέτηση για τη συγκεκριμένη περιοχή, δεδομένου ότι αν η ΕΕ είχε κάτι άλλο να προτείνει, θα το είχε προτείνει.

Επιπλέον, για την Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται πάντα σε πρώτη προτεραιότητα το συμφέρον των χωρών-μελών, στη συγκεκριμένη περίπτωση, της Ιρλανδίας.

 Όλα αυτά είναι σε γνώση του Μπόρις Τζόνσον και τα άκουσε στη διάρκεια των πρόσφατων επαφών του στο Παρίσι και το Βερολίνο. Ο Εμανουέλ Μακρόν το είπε ανοικτά ότι δεν υπάρχει άλλη συμφωνία. Η Μέρκελ ήταν πιο ευγενική: Αν το Λονδίνο έχει κάτι καλύτερο να προτείνει, ας το προτείνει…

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι «αντάρτες» βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος είναι κυρίως στελέχη που κάποτε βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή, αλλά πλέον με δεδομένο ότι το κόμμα έχει προσχωρήσει πλήρως στον ευρωσκεπτικισμό, αποτελούν μειοψηφία. 

Επειδή όμως δεν έχουν και τίποτα πλέον να χάσουν, είναι ικανοί να κάνουν τη ζημιά στον Μπόρις Τζόνσον. Χαρακτηριστικά παραδείγματα: Ο τέως ΥΠΟΙΚ, Φίλιπ Χάμοντ, ο Κένεθ Κλαρκ «βετεράνος» της Βουλής των Κοινοτήτων, ο Ντέιβιντ Λίντινγκτον που διατέλεσε γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου της Τερέζα Μέι.