Την ερχόμενη Δευτέρα, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, συγκαλεί την εκτελεστική επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) για να εκθέσει το πρόγραμμα που προτίθεται να προτείνει στους Podemos, προκειμένου να τους πείσει να στηρίξουν κοινοβουλευτικά μία κυβέρνησή του.

Η πρόταση, η οποία εκπονείται από την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο, φιλοδοξεί να αποτελέσει μία «προοδευτική εναλλακτική πρόταση», που θα εξασφαλίζει «μία σταθερή κυβερνησιμότητα» στον Σάντσεθ, σε περίπτωση που τύχει της αποδοχής στο Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, το πρόγραμμα, που μετά τη συζήτησή του στην εκτελεστική επιτροπή, θα παρουσιασθεί την Τρίτη και στη δημοσιότητα, θα περιλαμβάνει περίπου 300 μέτρα, με έμφαση στην πολιτική ισότητας και το περιβάλλον, προκειμένου να πεισθεί ο ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας να διευκολύνει κοινοβουλευτικά μία σοσιαλιστική κυβέρνηση.

Μία ημέρα αργότερα, ο Σάντσεθ θα συζητήσει τα αντίστοιχα σημεία του προγράμματος και με τα τοπικά κόμματα, τα οποία προσπαθεί να προσελκύσει ώστε να τον στηρίξουν με την ψήφο εμπιστοσύνης τους.

Αν όλα αυτά αποτύχουν, η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές.

Όπως τονίζει η El Publico, στέλεχος των Σοσιαλιστών υποστηρίζει πως πλέον εναπόκειται στους Podemos εάν θα επιλέξουν την προγραμματική συμμαχία, ή θα στείλουν τη χώρα στις εκλογές.

Όπως πρόσθεσε, στο εσωτερικό των Podemos κυριαρχεί διχογνωμία ως προς την πορεία που μέλλει να ακολουθήσουν: εάν θα έλθουν σε προγραμματική συμφωνία με τον Σάντσεθ, εάν θα αφήσουν την κυβέρνηση στους Σοσιαλιστές και παραμείνουν στην αντιπολίτευση, αν θα τηρήσουν μέχρις εσχάτων τη θέση τους για κυβέρνηση συμμαχίας, ή …τίποτα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ