O γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε σήμερα τη λύπη του για τις «εξαιρετικά ασεβείς» δηλώσεις του βραζιλιάνου ομολόγου του, του Ζαΐχ Μπολσονάρου, έναντι της συζύγου του, της Μπριζίτ Μακρόν, στο τελευταίο μέχρι στιγμής φραστικό επεισόδιο των εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Μπολσονάρου εκφράσθηκε «με εξαιρετική ασέβεια έναντι της συζύγου μου», είπε ο γάλλος πρόεδρος στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς. «Τι μπορώ να σας πω; Είναι θλιβερό, είναι θλιβερό, όμως είναι θλιβερό πρώτα γι' αυτόν και για τους Βραζιλιάνους», δήλωσε προσθέτοντας πως ελπίζει «πολύ σύντομα» οι Βραζιλιάνοι «να έχουν έναν πρόεδρο που θα βρίσκεται στο ύψος του αξιώματός του».

«Πιστεύω πως οι Βραζιλιάνοι, που είναι ένας μεγάλος λαός, ντρέπονται λίγο να βλέπουν αυτές τις συμπεριφορές», είπε ακόμη ο Μακρόν.
Την οργή του γάλλου προέδρου προκάλεσε το προκλητικό σχόλιο του Ζαΐχ Μπολσονάρου, στο Facebook κατά της Μπριζίτ Μακρόν, ενώ παράλληλα ένας από τους υπουργούς της Βραζιλίας χαρακτήριζε τον αρχηγό του γαλλικού κράτους «κρετίνο καιροσκόπο».

Το προσβλητικό σχόλιο Μπολσονάρου στο facebook 

Συγκεκριμένα οπαδός του Μποσλονάρου με ανάρτησή του ειρωνεύτηκε την εμφάνιση της πρώτης κυρίας της Γαλλίας, και τη συνέκρινε με αυτή της 37χρονης Μισέλ Μπολσονάρου.

«Καταλαβαίνετε τώρα γιατί ο Μακρόν έχει βαλθεί να επιτίθεται στον Μπολσονάρου;», έγραψε βραζιλιάνος χρήστης του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης, πλάι στις φωτογραφίες των δύο ζευγαριών, ενώ υποστήριξε ότι ο λόγος είναι «ο φθόνος» του αρχηγού του γαλλικού Κράτους. «Μην τον ταπεινώνεις τον τύπο» και «χαχα», ήταν η αντίδραση του προέδρου της Βραζιλίας, σε ένα πρωτοφανές σχόλιο μεταξύ ηγετών.
facebook-Makron-Bolsonaro


Μια κόντρα δίχως τέλος

Οι πυρκαγιές στην Αμαζονία, το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη -που οι ειδικοί αποδίδουν στην τρομακτική αποψίλωση – έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή με ευρωπαϊκές χώρες να εξαπολύουν πυρ ομαδόν κατά του Μπολσονάρου. Στην κόντρα του τελευταίου με τον Μακρόν μπήκαν και Βραζιλιάνοι πολιτικοί με τον υπουργό Παιδείας Αμπραχαμ Βάιντραουμπ, να αποκαλεί «οπορτουνιστή κρετίνο που επιδιώκει την υποστήριξη του γαλλικού αγροτικού λόμπι» τον Γάλλο πρόεδρο και τον γιο του Μπολσονάρου, Εντουάρντο -πιθανώς επόμενο πρεσβευτή της Βραζιλίας στις ΗΠΑ- να κάνει retweet ένα βίντεο με βίαιες διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία και λεζάντα: «ο Μακρόν είναι ηλίθιος».

Ο Μακρόν έχει κατηγορήσει τον Μπολσονάρου ότι είπε ψέμματα τον Ιούνιο ότι θα δώσει μάχη κατά της υπεθέρμανσης του πλανήτη και απείλησε να μπλοκάρει τις προσπάθειες για τη σύναψη μιας μεγάλης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και κρατών της Λατινικής Αμερικής για την κρίση στον Αμαζόνιο. Οι σχέσεις μεταξύ Βραζιλίας και Γαλλίας βρίσκονται στο ναδίρ μετά την εκλογή του Μπολσονάρου, ο οποίος δεν δίστασε στα τέλη Ιουλίου να προσβάλει τον Γάλλο ΥΠ ΕΞ Ζαν-Ιβ Λεντριάν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, όταν ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντησή τους και αναμετέδωσε απευθείας μέσω Facebook βίντεο στο οποίο κουρευόταν την προγραμματισμένη ώρα του ραντεβού, που επισήμως ακυρώθηκε λόγω του βεβαρημένου προγράμματός του.