Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για το Brexit, πριν από τρία και πλέον χρόνια, ο τότε ηγέτης του UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ, γύριζε το Ηνωμένο Βασίλειο και ανέμιζε το βρετανικό διαβατήριο, καλώντας τους συμπατριώτες του να ψηφίσουν την έξοδο από την ΕΕ.

Οι Άγγλοι και οι Ουαλοί τον άκουσαν και έβγαλαν τη χώρα από την ΕΕ. Ήταν σαφώς περισσότεροι από τους σκωτσέζους ή τους βορειοϊρλανδούς που ψήφισαν την παραμονή.

Στη συνέχεια, ο Φάρατζ παραιτήθηκε από το κόμμα και παρέμεινε στο Στρασβούργο, εισπράττοντας ασφαλώς τον παχυλό μισθό του ευρωβουλευτή. Μετά ίδρυσε νέο κόμμα, το Brexit Party, και σάρωσε στις Ευρωεκλογές του 2019. 

Σήμερα, αρθρογραφεί στην Daily Mail, κρατώντας με καμάρι το νέο του βρετανικό διαβατήριο από το οποίο απουσιάζει η ένδειξη «Ευρωπαϊκή Ένωση».

Με πρωθυπουργό πλέον τον Μπόρις Τζόνσον, ο Φάρατζ δεν διστάζει να ομολογήσει ότι θα υπάρξουν δυσκολίες στο δρόμο ενός άτακτου Brexit, αλλά ως εκεί. 

Γράφει χαρακτηριστικά: «Είναι πιθανό (αλλά μόνο πιθανό) η Βρετανία τελικά να δραπετεύσει από τα δεσμα΄της ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου. Αν όντως αποχωρήσουμε μέχρι αυτή την ημερομηνία, είναι πιθανόν να γίνει χωρίς συμφωνία. Κάποιοι τρομολάγνοι θεωρούν ότι ξοφλήσαμε αν φύγουμε χωρίς συμφωνία.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ένα έγγραφο από την κυβέρνηση μιλούσε για τους κινδύνους ενός τέτοιου ενδεχόμενου, ότι η χώρα θα είναι ευάλωτη. Για σκληρά σύνορα στη Βόρειο Ιρλανδία, για ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα, διαδηλώσεις και μπλόκα. Δεν έχω ποτέ αμφισβητήσει ότι μια τόσο μεγάλη αλλαγή θα φέρει βραχθπρόθεσμες δυσκολίες, ωστόσο, το περιεχόμενο αυτής της έκθεσης δημιουργεί σύγχυση» αναφέρει.

Ο Φάρατζ συνεχίζει λέγοντας ότι η έξοδος από την ΕΕ είναι πιο σημαντική από τα χρήματα και χρησιμοποιεί το παράδειγμα της μετακόμισης από ένα σπίτι σε ένα άλλο. «Αλλάζουμε σπίτι και αυτό προκαλεί αναστάτωση, αλλά το κάνουμε για να βελτιώσουμε τη ζωή μας.»

O ηγέτης του Brexit Party τα έβαλε πρόσφατα με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, υποστηρίζοντας ότι η απόφασή του να ταξιδέψει σε Βερολίνο και Παρίσι για συνομιλίες με Μέρκελ και Μακρόν αντίστοιχα, κρύβουν την πρόθεσή του να διαπραγματευτεί τελικά συμφωνία για το Brexit. «Είναι απελπισμένος!» είπε χαρακτηριστικά.

H πραγματικότητα μάλλον διέψευσε τον Φάρατζ, αφού οι επαφές του Τζόνσον στα κέντρα λήψης αποφάσεων δεν έβγαλαν τίποτε απολύτως: Η καγκελάριος Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο μέσα στις επόμενες 30 μέρες (πράγμα σχεδόν αδύνατο), ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι ξεκαθάρισε στον συνομιλητή του ότι δεν τίθεται ζήτημα νέας συμφωνίας μεταξύ Βρυξελλών-Λονδίνου.