Αγωνία επικρατεί γύρω από την ανατροπή ή μη του θρίλερ στην Ιταλία, με τα ευρωπαϊκά βλέμματα να στρέφονται στην πολιτική κρίση η οποία πλήττει τη Ρώμη δημιουργώντας σοβαρή εστία αβεβαιότητας γύρω από την οικονομία.

 Ο Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε, πάντως, ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί τη συγκρότηση «ισχυρής πλειοψηφίας», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει με ποια κόμματα σκοπεύει να συνεργαστεί το Κίνημα 5 Αστέρων (M5S).

 Η δήλωση έγινε μετά τη συνάντηση που είχε ο Ντι Μάιο με τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

 «Τις τελευταίες ώρες, ξεκινήσαμε όλες τις απαραίτητες συνομιλίες για να εξασφαλίσουμε μια ισχυρή πλειοψηφία στην υπηρεσία των πολιτών» τόνισεε ο Ντι Μάιο, εξηγώντας ότι το M5S δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή εκλογών επειδή «έχουμε ακόμη πολλά πράγματα να υλοποιήσουμε».

 O ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Νικόλα Τζινγκαρέτι έλαβε, το πρωί της Πέμπτης, εντολή από τα όργανα του κόμματός του να ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με το αντισυστημικό Κίνημα των 5 Αστέρων (Μ5S) και να διερευνήσει εάν υπάρχει «μία νέα πλειοψηφία» στο Κοινοβούλιο, ώστε να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση.

 Η πρώτη και κύρια προϋπόθεση που θέτει ο Τζινγκαρέτι για να θεμελιωθεί ένα συμπαγές κυβερνητικό σχήμα είναι να κοπούν τελείως οι δεσμοί με την προηγούμενη συγκυβέρνηση Κινήματος/Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι. Για τον λόγο τούτο, οι Δημοκρατικοί δεν μιλούν καθόλου για «συμβόλαιο» συνεργασίας, αλλά για «προγραμματική συμφωνία».

 Ο Τζινγκαρέτι θέτει στο τραπέζι διαπραγματεύσεων με τον Ντι Μάγιο πέντε σημεία-προϋποθέσεις: «Η χώρα ανήκει και συμμορφώνεται πλήρως με την ΕΕ, πλήρης αναγνώριση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας μέσω του κεντρικού ρόλου του Κοινοβουλίου στη λήψη αποφάσεων, ανάπτυξη μέσω της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, αλλαγή στους χειρισμούς του μεταναστευτικού, μεταβολή της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, με γνώμονα την αναδιανομή του εισοδήματος, που θα ανοίγει μία νέα περίοδο επενδύσεων».