ITALY-SALVINId
Διεθνή

«Πολιτικός σεισμός» στην Ιταλία: Πιθανό το σενάριο εκλογών τον Οκτώβριο

Την επόμενη εβδομάδα είναι πιθανό ο Σαλβίνι να πετύχει αυτό που θέλει και να ρίξει την κυβέρνηση

Ολοένα και πιο ισχυρές αναταράξεις σημειώνονται στο ιταλικό κυβερνητικό σχήμα, με την πρόταση μομφής που ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών και αρχηγός της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, να βρίσκεται στον αέρα και τα ερωτηματικά για τη διάρκεια ζωής της κυβέρνησης να ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο πυροδοτώντας ανησυχία στις αγορές.

 Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αναμένεται να μιλήσει στη Γερουσία στις 20 Αυγούστου για την αναταραχή που έχει προκληθεί. Στο τέλος της ομιλίας του, θα μπορούσε να πάει απευθείας στον πρόεδρο Σέρτζο Ματαρέλα και να παραιτηθεί, εγκαινιάζοντας και επισήμως μια περίοδο κρίσης.

 Ωστόσο, τα πράγματα περιπλέχθηκαν από την απρόσμενη δέσμευση του Σαλβίνι χθες να περάσει μια μεταρρύθμιση που μειώνει τον αριθμό των βουλευτών. Αυτή η ψηφοφορία στη Βουλή έχει προγραμματιστεί για τις 22 Αυγούστου και είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί εάν προηγουμένως έχει πέσει η κυβέρνηση.

 

Τι θα γίνει εάν πέσει η κυβέρνηση

 Την επόμενη εβδομάδα είναι πιθανό ο Σαλβίνι να πετύχει αυτό που θέλει και να ρίξει την κυβέρνηση. Σε εκείνη τη φάση, η προσοχή θα στραφεί στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, που θα πρέπει να αποφασίσει τα επόμενα βήματα. Θα έχει διαβουλεύσεις με όλους τους πολιτικούς ηγέτες. Εάν αποφασίσει ότι δεν υπάρχει τρόπος σχηματισμού μιας σταθερής, νέας κυβέρνησης, θα προκηρύξει εκλογές, που πιθανόν να διενεργηθούν στα τέλη Οκτωβρίου, τριάμισι περίπου χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Ίσως διορίσει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση τεχνοκρατών ενόψει των εκλογών.

 Το Κίνημα Πέντε Αστέρων, το PD και το LEU έδειξαν ότι μαζί έχουν τον απαιτούμενο αριθμό εδρών για να ελέγχουν το κοινοβούλιο. Με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν ότι ο Σαλβίνι και οι σύμμαχοί του θα θριαμβεύσουν στις πρόωρες εκλογές, οι αντίπαλοί τους έχουν ένα κίνητρο να κρατήσουν ζωντανό το σημερινό κοινοβούλιο. Στην περίπτωση πρόωρων εκλογών, έως και οι μισοί από τους βουλευτές του Κινήματος 5 Αστέρων φαίνεται ότι θα χάσουν την έδρα τους, γεγονός που τους καθιστά ανοικτούς σε άλλες εναλλακτικές.

 Ωστόσο, υπάρχει αιματοχυσία μεταξύ των 5 Αστέρων και του PD, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη σύναψη μιας μεταξύ τους συμμαχίας. Μια εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι μια κυβέρνηση εξωκοινοβουλευτικών τεχνοκρατών με συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως η έγκριση του προϋπολογισμού, που θα μπορούσε να έχει τη στήριξη άλλων κομμάτων στο κοινοβούλιο.

 Η διαδικασία περιπλέκεται από τις διαφωνίες εντός του PD, του οποίου τη στήριξη μπορεί να χρειαστεί η όποια εναλλακτική κυβέρνηση. Πρόσφατα επέλεξε έναν νέο επικεφαλής, τον Νίκολα Τζινγκαρέτι, και πολλοί από τους σημερινούς βουλευτές του PD είναι αφοσιωμένοι στον πρώην αρχηγό του κόμματος –τον Ματέο Ρέντσι. Ο Τζινγκαρέτι ίσως μπει στον πειρασμό να δεχθεί νέες εκλογές. Αυτό θα σημάνει μια σχεδόν βέβαιη ήττα, αλλά θα μπορεί και πάλι να εκλέξει τους δικούς τους ανθρώπους στη Βουλή.

 Η ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera ανέφερε ότι πρόκειται για «την πιο τρελή κρίση στον κόσμο» και οι πολιτικοί σχολιαστές είναι βαθιά διχασμένοι ως προς την πιθανή έκβαση. Η εφημερίδα Repubblica ανέφερε σήμερα ότι οι χθεσινοί ελιγμοί καθιστούν τώρα απίθανες τις πρόωρες εκλογές. Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η εταιρία δημοσκοπήσεων Youtrend, οι πολιτικοί αναλυτές και οι δημοσιογράφοι είναι διχασμένοι 50/50 μεταξύ αυτών που περιμένουν εκλογές τον Οκτώβριο και αυτών που προβλέπουν μια νέα κυβέρνηση.