Η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων διερευνά τις συνθήκες γύρω από τον θάνατο του κατηγορούμενου για σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών Τζέφρι Έπσταϊν σε φυλακή της Νέας Υόρκης, ζητώντας από την αρμόδια υπηρεσία (Bureau of Prisons-ΒΟP) να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων για την αυτοκτονία του Έπσταϊν, μεταδίδει το CNN.

Ο πρόεδρος της αναφερόμενης επιτροπής, ο Δημοκρατικός Τζέρι Νάντλερ που εκλέγεται στη Νέα Υόρκη, αλλά και το υψηλόβαθμο μέλος των Ρεπουμπλικάνων στην ίδια επιτροπή Νταγκ Κόλινς, που εκλέγεται στη Τζόρτζια, προχώρησαν χθες στην αποστολή μιας επιστολής προς τον υπηρεσιακό διευθυντή της παραπάνω αναφερόμενης υπηρεσίας Χιου Χούρβιτς.

Η επιστολή αυτή περιέχει περίπου 24 ερωτήσεις σχετικά με την φυλάκιση του Έπσταϊν, την παρακολούθησή του πριν από τον θάνατο του, αλλά και την αφαίρεση του ονόματος του από την λίστα των κρατουμένων για τους οποίους θεωρούνταν ότι ήταν πιο πιθανό να αυτοκτονήσουν.

Η επιτροπή ζητάει επίσης πληροφορίες για την πολιτική πρόληψης των αυτοκτονιών αλλά και για το αν αυτή εφαρμόζεται στο σωφρονιστικό κατάστημα (Metropolitan Correction Center in New York) όπου και κρατούνταν ο Έπσταϊν.

«Η αυτοκτονία αυτού του ιδιαίτερα γνωστού, αλλά κι απεχθή προσώπου -στην περίπτωση απόδειξης των κατηγοριών- ενώ κρατούνταν σε ομοσπονδιακή φυλακή, δείχνει ουσιαστική αποτυχία ή ανεπάρκεια στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου [διαχείρισης των κρατουμένων επιτρέποντας στον κρατούμενο να αποφύγει την δικαιοσύνη», έγραψαν χαρακτηριστικά ο Νάντλερ κι ο Κόλινς.

Η απαίτηση της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων για την παροχή πληροφοριών έρχεται σε συνέχεια της ανακοίνωσης του υπουργού Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ το Σάββατο για την διεξαγωγή έρευνας από το FBI, αλλά και του εσωτερικού μηχανισμού ελέγχου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον θάνατο του Έπσταϊν.

Ο Μπαρ δήλωσε χθες ότι όσοι διερευνούν την υπόθεση μαθαίνουν για “σοβαρά προβλήματα κανονικότητας” στην αναφερόμενη φυλακή.

Η έρευνα που διεξάγεται δεν περιλαμβάνει μόνο το τελευταίο 24ωρο πριν την αυτοκτονία του Έπσταϊν στην φυλακή, αλλά και ευρύτερα προβλήματα λειτουργίας τα οποία έρχονται στην δημοσιότητα, σύμφωνα με δήλωση μιας πηγής στο CNN, η οποία έχει λάβει γνώση για την πορεία της έρευνας.

Τα μέλη της Επιτροπής Δικαιοσύνης στην Βουλή των Αντιπροσώπων δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να περιμένουν το αποτέλεσμα της έρευνας του υπουργείου Δικαιοσύνης πριν λάβουν τις πληροφορίες που έχουν ζητήσει. Έχουν ζητήσει οι απαντήσεις στις ερωτήσεις τους να τους έχουν αποσταλεί μέχρι την 21η Αυγούστου.

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει δηλώσει ότι το FBI κι ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου διερευνούν τις συνθήκες θανάτου του κ. Έπσταϊν, ενώ επιθυμούμε να μάθουμε τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών», έγραψαν ο Νάντλερ κι ο Κόλινς στην επιστολή τους.

«Ωστόσο, είναι αναγκαίο για την Επιτροπή Δικαιοσύνης που έχει ευθύνη για την διεξαγωγή εποπτείας στο υπουργείο Δικαιοσύνης να λάβει τις απαντήσεις στις ερωτήσεις αυτές σχετικά με την πολιτική πρόληψης των αυτοκτονιών που έχει το BOP, αλλά και την εφαρμογή τους στην συγκεκριμένη περίπτωση, το συντομότερο δυνατό», σύμφωνα με τους δύο βουλευτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ