Τα «μεγάλα μέσα» σκοπεύουν να ρίξουν στη μάχη κατά του άτακτου Brexit στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος, σύμφωνα τουλάχιστον με ρεπορτάζ του BBC.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή των Κοινοτήτων έχει υιοθετήσει ψήφισμα κατά του άτακτου Brexit, το μόνο ψήφισμα που κατάφερε να περάσει έστω και με οριακή πλειοψηφία, στη διάρκεια της ταραχώδους πρωθυπουργίας της Τερέζα Μέι. Με λίγα λόγια: Οι βουλευτές ψήφισαν ότι δεν θέλουν να φύγουν από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, αλλά οι ίδιοι βουλευτές αρνήθηκαν κατηγορηματικά να εγκρίνουν τη μόνη συμφωνία που τους πρόσφεραν οι Βρυξέλλες...

Όμως το φαβορί για την πρωθυπουργία Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα φύγει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου (πρόκειται για τη νέα καταληκτική ημερομηνία), είτε υπάρχει συμφωνία είτε όχι. 

Αυτό ακριβώς είναι που τρομάζει κορυφαία στελέχη των Συντηρητικών που φαίνεται να εξετάζουν μια ασυνήθιστη κίνηση: Να ζητήσουν -μέσω μιας κοινοβουλετικής διαδικασίας- την ταπεινή παρέμβαση της βασίλισσας Ελισάβετ Β'.

Εφόσον υιοθετηθεί η πρόταση, η βασίλισσα ως αρχηγός του Κράτους θα κληθεί να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής με ένα στόχο: Να ζητήσει παράταση της διαδικασίας υιοθέτησης του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για την έξοδο μιας χώρας-μέλους από την ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι στις Συνόδους Κορυφής, οι «28» εκπροσωπούνται από τους αρχηγούς κρατών ή προέδρους κυβερνήσεων. Ωστόσο, κανένας βασιλιάς ή βασίλισσα δεν έχει κληθεί να εκπροσωπήσει τη χώρα του σε Σύνοδο.

Οι χώρες που εξακολουθούν να έχουν μονάρχη είναι η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Δανία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το Λουξεμβούργο έχει Μέγα Δούκα.

Για την είδηση που μετέδωσε το BBC, δεν έχει υπάρξει σχόλιο από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Πάντως, αν όντως η χώρα φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο, θα πρόκειται για το πλέον ασυνήθιστο γεγονός στην 67χρονη βασιλεία της Ελισάβετ Β'.

Παρά το γεγονός ότι οι βρετανικές κυβερνήσεις σχηματίζονται στο όνομά της και η ίδια συναντά μία φορά την εβδομάδα τον εκάστοτε πρωθυπουργό, η Ελισάβετ Β΄παραμένει αυστηρά ουδέτερη.

Αρκετοί πάντως εκτιμούν ότι η όλη είδηση διέρρευσε, όχι για να μπει η 93χρονη βασίλισσα στο Eurostar με τελικό προορισμό τις Βρυξέλλες, αλλά για να ασκηθεί πίεση στον Μπόρις Τζόνσον να μην προχωρήσει στο άτακτο Brexit, αγνοώντας το Κοινοβούλιο.

Oι φορές που τα λόγια της βασίλισσας θεωρήθηκαν παρέμβαση

Και αν η συνταγματική μοναρχία του Ηνωμένου Βασιλείου επιτάσσει την ουδετερότητα του εκάστοτε μονάρχη, έχουν καταγραφεί περιστατικά που θεωρήθηκαν ως «παρέμβαση» στα πολιτικά πράγματα.

Στις αρχές του 2019, όταν ακόμα η Τερέζα Μέι βασανιζόταν με το Brexit, μια φράση της Ελισάβετ Β' προκάλεσε αίσθηση: «Ενώ αναζητούμε απαντήσεις στη σύγχρονη εποχή, προσωπικά προτιμώ να δοκιμάζω παλιές συνταγές, όπως το να σεβόμαστε τις διαφορετικές απόψεις, και να συγκλίνουμε προς αναζήτηση του κοινού καλού. Και να μην χάνουμε από την οπτική μας τη μεγάλη εικόνα». Ο καθένας ασφαλώς μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Το 2014, τις εβδομάδες του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, η βασίλισσα είχε εκφράσει την ελπίδα οι πολίτες «να σκεφτούν πολύ προσεκτικά για το μέλλον». Τελικά, οι σκωτσέζοι ψήφισαν να μείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αλλά και το 2016 τον καιρό που οι Βρετανοί θα ψήφιζαν υπέρ ή κατά του Brexit, η εφημερίδα Sun έγραψε ότι η βασίλισσα, σε συνομιλία που είχε με τον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ, είχε εκφράσει προβληματισμό για το πού πάει η ΕΕ. Για την ακρίβεια, φέρεται να είχε δηλώσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται στη λάθος κατεύθυνση.