Ο Jeff Bezos, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon, και η σύζυγός του MacKenzie Bezos έχουν προγραμματίσει να ολοκληρώσουν τη διευθέτηση του διαζυγίου τους αυτήν την εβδομάδα. Το ζευγάρι, που έχει τέσσερα παιδιά, υπέβαλε αίτηση διαζυγίου τον Ιανουάριο μετά από 25 χρόνια γάμου. Τον περασμένο Απρίλιο, συμφώνησαν στους όρους του διαζυγίου τους.

Το διαζύγιο για τον Bezos, τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο δηλαδή, με καθαρή περιουσία άνω των 157 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν είναι τόσο απλή υπόθεση όσο οποιονδήποτε άλλο. Οι εκατομμυριούχοι, πόσο μάλλον οι δισεκατομμυριούχοι, έχουν μια σειρά πραγμάτων που πρέπει να σκεφτούν και να διευθετήσουν.

«Το σημαντικότερο για τους δισεκατομμυριούχους είναι ότι τις περισσότερες φορές τα περιουσιακά τους στοιχεία είναι πολύ περίπλοκα και ως επί το πλείστον ρευστά - όπως συμβαίνει με τον Bezos, του οποίου πολλά από τα περιουσιακά του στοιχεία συνδέονται με την πορεία της Amazon», τονίζει η δικηγόρος διαζυγίων Jacqueline Newman.

Ο τόπος διαμονής του Bezos, η Ουάσιγκτον, περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση για την Amazon. Βάσει της νομοθεσίας της Ουάσινγκτον, εφόσον η Amazon δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του γάμου του με την MacKenzie, θα πρέπει τώρα να την χωρίσουν... στα δύο.

Η διανομή 50-50 θα μπορούσε να αλλάξει εάν οι Bezos είχαν υπογράψει προγαμιαίο συμβόλαιο. «Συχνά, οι πολύ πλούσιοι άνθρωποι κάνουν προγαμιαίο συμβόλαιο που ορίζει το πώς θα μοιραστεί η περιουσία τους σε περίπτωση χωρισμού». Οι Bezos δεν φαίνεται να είχαν προγαμιαίο συμβόλαιο και να κατέληξαν στο μοίρασμα της περιουσίας τους μετά την απόφαση για το διαζύγιο.

Σε μια ανάρτησή της στο Twitter στις 4 Απριλίου, η Mackenzie Bezos δήλωσε ότι παραχωρεί στον Jeff Bezos όλα τα δικαιώματά της στη Washington Post και στο Blue Origin και το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Amazon. Το ποσοστό που κρατά στην Amazan εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 38 δισ. δολάρια γεγονός που την καθιστά τρίτη ή τέταρτη πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο.

Τα προβλήματα στα διαζύγια των δισεκατομμυριούχων

Για δισεκατομμυριούχους όπως ο Bezos το πρόβλημα με τα διαζύγια προκύπτει όταν μεγάλο μέρος της περιουσίας τους είναι τοποθετημένο σε μετοχές. Οι αποφάσεις εν προκειμένω είναι δύσκολες γιατί ανάλογα με το μερίδιο που διαθέτει κανείς, μπορεί να χάσει τον έλεγχο της εταιρείας. Όταν όμως κάποιος είναι το αφεντικό της εταιρείας τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο πέραν από την πιθανότητα να χρειαστεί να μεταφέρει ή να πουλήσει μετοχές για να καλύψει το κόστος ενός διακανονισμού και να απωλέσει τον έλεγχο της εταιρείας, λένε ειδικοί.

«Τις περισσότερες φορές το πρόβλημα αφορά στην αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων σε επιχειρήσεις. Οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο μετοχές μπορούν να αποτιμηθούν εύκολα -και δεν θέλει κανείς να τις πουλήσει γιατί μπορεί να πυροδοτήσει κύμα πωλήσεών τους. Αλλά δεν γνωρίζουμε την αξία άλλων επιχειρηματικών συμφερόντων, που αποτελούν πιο περίπλοκα περιουσιακά στοιχεία, όπως η εφημερίδα The Washington Post», λέει ο Λάντελ. Σε τέτοιες περιπτώσεις περιουσιακών στοιχείων,  που είναι δύσκολο να αποτιμηθούν και να ρευστοποιηθούν,  η διαδικασία του διαζυγίου μπορεί να διαρκέσει περισσότερο γιατί είναι πιο περίπλοκη η αποτίμησή τους, σύμφωνα με τη Νιούμαν.

Πέραν αυτών, εγείρεται και το θέμα του πόσο θα επηρεάσει ένα διαζύγιο την εταιρεία σε περιπτώσεις προβεβλημένων δισεκατομμυριούχων, όπως ο Bezos. «Μπορεί να τους αποσπάσει την προσοχή, να τους φορτίσει συναισθηματικά, μπορεί να υπάρξει ανησυχία για το κατά πόσον θα γίνει μεταβίβαση μετοχών και ποιος θα έχει το τιμόνι της εταιρείας με αποτέλεσμα να σημειώσουν πτώση οι μετοχές», λέει η Νιούμαν, προσθέτοντας ότι το θέμα του ίματζ μπορεί να παίζει επίσης σημαντικό ρόλο για άτομα με μεγάλη περιουσία που δεν είναι συνδεδεμένη με εταιρείες, όπως π.χ. ένας ηθοποιός. Στην περίπτωση του Bezos, ωστόσο, «η ανησυχία αφορά στην εταιρεία και τις μετοχές», όπως επισημαίνει η Νιούμαν. «Αυτό είναι το μεγαλύτερο θέμα. Και πέραν τούτου είναι και τα παιδιά στη μέση. Όταν έχεις να κάνεις με άτομα αυτής της κατηγορίας, εμπλέκονται πολλά έννομα συμφέροντα στη διαδικασία».