Ένα ακόμα ντιμπέιτ πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Φλόριντα, προκειμένου οι Αμερικανοί να γνωρίσουν και τους άλλους δέκα υποψήφιους για το χρίσμα του κόμματος εν όψει των προεδρικών του 2020.

Στο πάνελ βρέθηκαν μερικά από τα πλέον γνωστά ονόματα της μάχης: Το φαβορί (σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις) Τζο Μπάιντεν, τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ο Μπέρνι Σάντερς (έδωσε τη μάχη απέναντι στην Χίλαρι το 2016 και έχασε), η γερουσιαστής Καμάλα Χάρις, ο δήμαρχος Πιτ Μπούτιτζιζ (ο πρώτος ανοικτά γκέι υποψήφιος), η γερουσιαστής από τη Νέα Υόρκη Κίρστεν Γκίλιμπαρντ, η συγγραφέας Μαριάν Ουίλιαμσον, ο ασιατικής καταγωγής επιχειρηματίας Αντριου Γιανγκ, ο Έρικ Σουόλγουελ, ο Έρικ Μπένετ και ο πρώην κυβερνήτης του Κολοράντο Τζον Χίκενλούπερ.

Από τις πιο εκρηκτικές στιγμές της βραδιάς ήταν η επίθεση της Καμάλα Χάρις (με καταγωγή από την Τζαμάικα και την Ινδία) στον Τζον Μπάιντεν, αμφισβητώντας τις πολιτικές του (σε παλαιότερες δεκαετίες) στην καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων.

«Δεν λέω ότι είστε ρατσιστής, αλλά το θέμα είναι προσωπικό και ένιωσα άσχημα ότι σας άκουσα να μιλάτε με καλά λόγια για δύο γερουσιαστές που έκαναν καριέρα πάνω στις φυλετικές διακρίσεις» είπε στον τέως αντιπρόεδρο.

Ο Μπάιντεν απάντησε ότι έγινε παρεξηγήθηκαν τα λόγια του.

Η Χάρις δεν έμεινε εκεί, αλλά άσκησε δριμύτατη κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα στο ζήτημα των απελάσεων μεταναστών.

Για τον 40χρονο ανοικτά γκέι δήμαρχο Πιτ Μπούτιτζιτζ, με τεράστια δυναμική στην κούρσα των Δημοκρατικών, ήταν μια καλή βραδιά, δεδομένου ότι μίλησε ανοικτά για θέματα ταμπού για έναν πολιτικό, ενώ έθεσε το καυτό θέμα των φοιτητικών δανείων.

Ασφαλώς δυναμική ήταν για μια ακόμα φορά η παρουσία του Μπέρνι Σάντερς, του πλέον «σοσιαλιστή» από τους Δημοκρατικούς υποψηφίους. Τα έβαλε με τον Τραμπ, τον οποίο αποκάλεσε «παθολογικό ψεύτη». Κάλεσε δε το κόμμα και όλα του τα στελέχη να δουλέψουν σκληρά για να αποδείξουν το πόσο ψεύτικος είναι στις υποσχέσεις του, ιδιαίτερα στους εργαζόμενους.

Πάντως, η διάθεση των Δημοκρατικών -ή τουλάχιστον μερίδας αυτών- να πάνε στις κάλπες με τη σφραγίδα μιας πιο «σοσιαλιστικής» ατζέντας, προκαλεί και αντιδράσεις. 

Αρκετοί θεωρούν ότι αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς θα το χρησιμοποιήσει -και ήδη το χρησιμοποιεί- ο Τραμπ για να τρομάξει τους Αμερικανούς ότι έρχεται ο σοσιαλισμός στις ΗΠΑ.

Πιο ριζοσπαστικές ασφαλώς είναι οι θέσεις του Σάντερς, αλλά και της Ελίζαμπεθ Ουόρεν που ξεχώρισε στο πρώτο ντιμπέιτ, ενώ το φαβορί Τζο Μπάιντεν είναι ασφαλώς πιο μετριοπαθής.

Πάντως, η δυναμική του Μπάιντεν μοιάζει να εμφανίζει πτώση το τελευταίο διάστημα. Αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι στις εκλογές του 2020 πρέπει να εμφανιστεί ένας πιο νέος υποψήφιος -ο Μπάιντεν και ο Σάντερς πλησιάζουν τα 80. Η χθεσινή βραδιά, το ομολόγησαν οι περισσότεροι, ήταν κακή για τον Μπάιντεν.

Στο επίκεντρο και αυτής της τηλεμαχίας βρέθηκε η οικονομία, το θέμα της περίθαλψης, αλλά και το μεταναστευτικό. 

Όσο για τον Τραμπ: Φαίνεται ότι παρακολούθησε και αυτό το ντιμπέιτ ή μέρος του. Και αν στη διάρκεια της πρώτης τηλεμαχίας έγραψε στο Twitter ένα μεγαλοπρεπέστατο BORING (βαρετό), αυτή τη φορά είχε περισσότερα να πει, ιδίως όταν άκουσε τις θέσεις τους για το μεταναστευτικό: «Μήπως θα έπρεπε να ενδιαφερθούν πρώτα για τα δικαιώματα των Αμερικάνων; Κάπου εκεί τελειώνει η μάχη!»