Την άποψη ότι στην ΕΕ υπάρχει διάθεση για συνεννόηση, ώστε να μην οδηγηθεί το Ηνωμένο Βασίλειο σε άτακτο Brexit, διατύπωσε ο Μπόρις Τζόνσον, το φαβορί για την ηγεσία των Συντηρητικών-πρωθυπουργία της Βρετανίας.

Κατά την άποψή του, οι πιθανότητες ενός άτακτου Brexit είναι απειροελάχιστες. Βέβαια πριν από λίγες ημέρες ο ίδιος δήλωνε ότι η χώρα θα φύγει οριστικά από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, οπότε λήγει και ο επιπλέον χρόνος που έδωσαν οι Βρυξέλλες στο Λονδίνο για να ψηφίσει τη συμφωνία που πέτυχε η Τερέζα Μέι με τους Ευρωπαίους.

Παράλληλα, ο Τζόνσον εξέφρασε την άποψη ότι και μεταξύ των συναδέλφων του βουλευτών υπάρχει ο «κοινός νους» για συμφωνία.

Φυσικά το ίδιο πίστευε και η Τερέζα Μέι, χωρίς ποτέ να δικαιωθεί. Πέρασαν μήνες ολόκληροι και δεν κατάφερε ποτέ να πείσει τους βουλευτές της ότι η συμφωνία που έφερε από τις Βρυξέλλες ήταν τόσο καλή, ώστε να την ψηφίσουν. Στην πραγματικότητα, το μόνο ψήφισμα που πέρασε (και οριακά) από τη Βουλή των Κοινοτήτων ήταν ότι η χώρα δεν πρέπει να εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία...

Επιπλέον, ο Μπόρις Τζόνσον κάνει πως δεν ακούει τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι δεν πρόκειται να μπουν σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων με το Λονδίνο.

Έτσι κι αλλιώς, η ΕΕ αυτή τη στιγμή έχει πιο σοβαρά προβλήματα: Ακόμα αναζητείται λύση για το ποιος θα διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ηγεσία της Κομισιόν. Στις 30 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί νέα Σύνοδος Κορυφής, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο, και πολλοί βλέπουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα κρατήσουν όλο το καλοκαίρι.

Ο Τζόνσον ρωτήθηκε όμως και για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών προτού γίνει το Brexit. «Αυτό θα ήταν τρέλα» απάντησε.  Σε αυτό ασφαλώς και έχει δίκιο, δεδομένου ότι το κόμμα του (όπως φάνηκε και στις Ευρωεκλογές) καταποντίστηκε.

Υπενθυμίζεται ότι η Τερέζα Μέι προχώρησε σε πρόωρες εκλογές, το 2017, λίγους μήνες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας και το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό: Οι Συντηρητικοί έχασαν την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων και αναγκάστηκαν να συγκυβερνήσουν με το DUP της Βορείου Ιρλανδίας.

Η συνέχεια είναι ασφαλώς γνωστή.

Όσο για τον Μπόρις Τζόνσον: Παραμένει το φαβορί στην κούρσα αν και τα ποσοστά του, έναντι του αντιπάλου του νυν ΥΠΕΞ Τζέρεμι Χαντ έχουν υποχωρήσει. 

Ο λόγος της υποχώρησης: Το πρόσφατο περιστατικό στην οικία της συμβίας του Μπόρις Τζόνσον, όταν οι γείτονες θορυβημένοι από τις φωνές και τις απειλές, κάλεσαν την Αστυνομία. Ο ίδιος προτιμά να μην συζητά καθόλου για το θέμα.

Η επιλογή μεταξύ Τζόνσον και Χαντ θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες. Αυτή τη φορά δεν θα ψηφίσουν μόνο οι βουλευτές των Συντηρητικών, αλλά και τα χιλιάδες μέλη του κόμματος. Το αποτέλεσμα αναμένεται να γίνει γνωστό περί τις 20 Ιουλίου.