Την πρώτη τους τηλεμαχία είχαν οι μισοί από τους πολιτικούς του Δημοκρατικού Κόμματος που διεκδικούν το χρίσμα για την προεδρία των ΗΠΑ.

Η αλήθεια είναι ότι είναι τόσοι πολλοί που χρειάζονται δύο διαφορετικές τηλεμαχίες προκειμένου να  «χωρέσουν», αλλά και για να γίνει διάλογος με ουσία.

Έτσι, στην κρίση των τηλεθεατών μπήκαν δέκα υποψήφιοι, μεταξύ αυτών η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη, αρκετά δημοφιλής και με «αριστερές» θέσεις στους κόλπους των Δημοκρατικών.

Η ίδια τοποθετήθηκε στο κέντρο του πάνελ: Όλοι ουσιαστικά αναγνώριζαν ότι είναι το «μεγάλο όνομα» σε αυτό το πρώτο γκρουπ. Και η αλήθεια είναι ότι, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις, βρίσκεται μεταξύ των τριών επικρατέστερων Δημοκρατικών, πίσω βέβαια από τον Τζο Μπάιντεν, τον τέως αντιπρόεδρο των ΗΠΑ (επί Ομπάμα), το μεγάλο φαβορί, αλλά και τον «βετεράνο» Μπέρνι Σάντερς.

Τα ζητήματα που κυριάρχησαν στο ντιμπέιτ ήταν η οικονομία, οι φορολογική πολιτική, η περίθαλψη, η κλιματική αλλαγή και το μεταναστευτικό, που ήρθε με σκληρό τρόπο στην επικαιρότητα πριν από ένα 24ωρο: Ο πλανήτης όλος είδε την εικόνα ενός πνιγμένου κοριτσιού και του πατέρα της στα νερά του Ρίο Γκράντε. Η μικρή Βαλέρια και ο πατέρας της προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα που χωρίζουν το Μεξικό από τις ΗΠΑ και βρήκαν τραγικό τέλος.

Για πολλούς Αμερικανούς το ντιμπέιτ έδωσε την ευκαιρία να «γνωρίσουν» (και να αναγνωρίσουν) τους υποψήφιους. Πόσοι άλλωστε στο νότο  των ΗΠΑ ή τις αγροτικές Πολιτείες μπορούσαν να ξέρουν τον Μπίλ ντε Μπλάζιο, τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης; Ή τον σχετικά νέο Μπέτο Ο' Ρουρk από το Τέξας; Ή τον πρώην υπουργό Χουλιάν Κάστρο;

Έδωσε όμως και μία ακόμα ευκαιρία: Να συνειδητοποιήσουν πόσο πολύ έχει αλλάξει το Δημοκρατικό Κόμμα, αφού στην πρώτη γραμμή έχουν πλέον περάσει πρόσωπα που σε άλλες εποχές δύσκολα θα τολμούσαν να διεκδικήσουν παρουσία στη δημόσια σφαίρα: αφροαμερικανοί γερουσιαστές, λατίνοι πολιτικοί ακόμα και ένας ανοικτά γκέι δήμαρχος.

Οι περισσότεροι συμφώνησαν ότι πρέπει να μπει  και πάλι στην ατζέντα η κλιματική αλλαγή (οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα του πλανήτη που αποσύρθηκε από τη Συμφωνία του Παρισιού), αλλά και ότι η οικονομία πηγαίνει περίφημα, αν είσαι εύπορος. H Ελίζαμπεθ Γουόρεν έχει και πιο σκληρές θέσεις για τις πολυεθνικές της Σίλικον Βάλεϊ.

Συμφώνησαν, με διαφορετικές προσεγγίσεις, ότι το μεταναστευτικό είναι εξαιρετικά επείγον και ότι δεν λύνεται με απελάσεις και τείχη.

Ο Μπέτο Ο' Ρουρκ τάσσεται υπέρ της αποποινικοποίησης των συνοριακών περασμάτων, ενώ η Ελίζαμπεθ Γουόρεν δεν θέλει ούτε να ακούσει για ιδιωτικά κέντρα κράτησης και φυλακές.

Εκεί που φάνηκε για μια ακόμα φορά το πόσο διαφορετικοί είναι τελικά οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών ήταν στο «αιώνιο» (όπως εξελίχθηκε) ερώτημα αν πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία καθαίρεσης του Ντόναλντ Τραμπ για την υπόθεση της ρωσικής ανάμειξης στις εκλογές του 2016.

Ο Μπέτο Ο' Ρουρκ είπε ότι «αυτό έπρεπε να έχει γίνει χθες», ενώ άλλοι υποψήφιοι εκτιμούν ότι το κόμμα πρέπει πλέον να δώσει προτεραιότητα στις εκλογές του 2020. 

Αυτή άλλωστε η διαφορετική προσέγγιση στην υπόθεση Τραμπ διχάζει γενικότερα το κόμμα. Ήδη δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι οι Δημοκρατικοί έχασαν πολύτιμο χρόνο με το να ασχολούνται μονίμως με τον Τραμπ, δεδομένου ότι ακόμα και αν αυτή η διαδικασία καθαίρεσης ξεκινούσε, δεν θα επρόκειτο να ολοκληρωθεί νωρίτερα από 2 με 3 χρόνια.

Κοντολογίς: Θα έκαναν «ήρωα» τον νυν πρόεδρο, θα του έκαναν ενδεχομένως το καλύτερο δώρο στην προσπάθειά του να επανεκλεγεί.

Όσο για τον ίδιο τον Τραμπ, δεν κρατήθηκε και σχολίασε το ντιμπέιτ μέσω Twitter: «BORING» (βαρετό) έγραψε. 

Λακωνικός και σαφής.