Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας απέρριψε δύο αιτήσεις για να αφεθεί ελεύθερος ο πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος φυλακίστηκε πριν από έναν χρόνο και πλέον, μετά την καταδίκη του για υπόθεση διαφθοράς.

Το πρώτο αίτημα απορρίφθηκε από 4 δικαστές έναντι 1. Στην ίδια συνεδρίαση, τα μέλη του δικαστηρίου, που καλούνται να εκφραστούν για την αμεροληψία του πρώην δικαστή που καταδίκασε τον Λούλα σε πρώτο βαθμό, απέρριψαν και το δεύτερο αίτημα ακύρωσης της καταδίκης και αποφυλάκισης του 73χρονου πρώην προέδρου, που σχετιζόταν με αυτή τη διάσταση της υπόθεσης, με 3 ψήφους έναντι 2.

Η υπεράσπιση του Λούλα επιχειρηματολογεί ότι ο πρώην δικαστής Σέρζου Μούρου, νυν υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης υπό τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρου, παραβίασε βασικούς κανόνες της δικαιοσύνης σε αυτή την υπόθεση, μετά την αποκάλυψη πολλών μηνυμάτων μεταξύ του ιδίου και εισαγγελέων, στα οποία τους έδινε σαφείς οδηγίες και εντολές.

Ο Λούλα καταδικάστηκε για παθητική διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σε μια υπόθεση που αφορούσε την ανακαίνιση εξοχικού που σκόπευε να αγοράσει. Η ποινή του μειώθηκε σε δεύτερο βαθμό, από τα 12 στα 8 χρόνια και 10 μήνες κάθειρξη. Παραμένει από τον Απρίλιο του 2018 έγκλειστος σε φυλακή στην Κουριτίμπα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ