Κάτι παραπάνω από 500 μέρες έχουν απομείνει μέχρι οι Αμερικανοί να προσέλθουν στις κάλπες για την ανάδειξη του προέδρου των ΗΠΑ και ο νυν ένοικος του Λευκού Οίκου, Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε και επίσημα ότι θα διεκδικήσει την επανεκλογή.

Το σκηνικό για την ανακοίνωση στήθηκε στο Ορλάντο ενώπιον 20 χιλιάδων οπαδών. Σαφέστατα  το πρώτο στοίχημα για τον ίδιο τον Τραμπ κερδήθηκε, δεδομένου ότι κατάφερε να γεμίσει το στάδιο της πόλης της Φλόριντα, μιας από τις πλέον σημαντικές πολιτείες των ΗΠΑ όταν έρχεται η ώρα των εκλογών.

Το σύνθημα για την εκστρατεία του 2020 έρχεται ως συνέχεια του Make America Great Again του 2016: Keep America Great (Ας κρατήσουμε την Αμερική Σπουδαία).

Η ομιλία του κράτησε περίπου 1,5 ώρα. Το μεγάλο του «ατού», όπως είπε, είναι η οικονομία: Αναπτύσσεται ραγδαία, διαβεβαίωσε, ισχυριζόμενος ότι η χώρα έχει το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ιστορία.

Βέβαια οι γνωρίζοντες αμφισβήτησαν τις στατιστικές του προέδρου, λέγοντας ότι το δικό του ρεκόρ του 3,6% είναι μεν εξαιρετικά χαμηλό, όμως τη δεκαετία του 1950 υπήρξε χαμηλότερο.

Επανέλαβε τη δέσμευσή του για το περίφημο τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, κάνοντας  και πάλι σημαία του το μεταναστευτικό. Είναι πλέον γεγονός ότι δεν τήρησε την υπόσχεσή του να φτιάξει το τείχος (για την ακρίβεια, να το ολοκληρώσει) στην πρώτη του θητεία, οπότε επανέρχεται για τη δεύτερη.

Ο Τραμπ έχει απάντηση για το μη… τείχος: Οι Δημοκρατικοί που ελέγχουν το Κογκρέσο δεν του έδωσαν τα χρήματα για να το οικοδομήσει.

Και μιλώντας για τους Δημοκρατικούς: Έσπευσε να προειδοποιήσει τους συμπολίτες του για τα δεινά που θα τους βρουν, αν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τις εκλογές του 2020.

«Απλά φανταστείτε τι θα συμβεί στη χώρα, αν αυτός ο αριστερίστικος όχλος αναλάβει τα ηνία» είπε χαρακτηριστικά, ισχυριζόμενος ότι οι Δημοκρατικοί θα καταργήσουν την ελευθερία του λόγου και θα κυνηγήσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους. «Όπως γίνεται και τώρα» συμπλήρωσε…

«Η ψήφος για οποιονδήποτε από τους Δημοκρατικούς είναι ψήφος στον σοσιαλισμό που θα καταστρέψει το Αμερικανικό  Όνειρο.  Tο Δημοκρατικό Κόμμα έχει γίνει πιο ριζοσπαστικό, πιο επικίνδυνο και πιο ανισόρροπο από ποτέ στην ιστορία μας» συνέχισε, προειδοποιώντας ότι οι Δημοκρατικοί θα ανοίξουν τα σύνορα. 

Φυσικά δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στην υπόθεση της δικαστικής έρευνας για τον «ρωσικό δάκτυλο» στις προεδρικές εκλογές του 2016: «Εδώ και 2,5 χρόνια μάς πολιορκούν. Θα κινηθούν και εναντίον σας, αυτός είναι ο στόχος τους» έσπευσε να προειδοποιήσει τους Αμερικανούς.

Τα έβαλε και με τα ΜΜΕ, κατηγορώντας τα για την ποσότητα των fake news που παράγουν. Υποσχέθηκε κατάκτηση του Άρη και «επαναστάσεις» στον τομέα της Ιατρικής με εξάλειψη του ιού HIV και του καρκίνου.

Για θεραπεία του καρκίνου είχε μιλήσει πρόσφατα και ο Τζο Μπάιντεν των Δημοκρατικών, ο οποίος πριν από μερικά χρόνια έχασε τον γιο του. 

Το «παρών» στην ομιλία Τραμπ έδωσε σύσσωμη η οικογένειά του, ενώ έλαμψε και πάλι η Μελάνια με την κομψότητά της. 

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών σχολίασαν την εμφάνιση του προέδρου, λέγοντας ότι μοίρασε τις ίδιες αδιέξοδες υποσχέσεις, χωρίς να μπει στην ουσία των προβλημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν 20 και πλέον στελέχη των Δημοκρατικών που διεκδικούν το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές με επικρατέστερο τον τέως αντιπρόεδρο της χώρας, Τζο Μπάιντεν, ενώ στα φαβορί συγκαταλέγονται ο Μπέρνι Σάντερς (έχασε το χρίσμα το 2016 από την Χίλαρι Κλίντον) και η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν.

Πάντως, στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών δεν λείπει και η γκρίνια για το γεγονός ότι τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Σάντερς θα πλησιάζουν τα 80 αν και εφόσον κερδίσουν τις εκλογές και αναλάβουν την προεδρία των ΗΠΑ.