Ο Ντόναλντ Τραμπ επέδειξε χθες σε δημοσιογράφους έγγραφο που περιέχει λεπτομέρειες της συμφωνίας για την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών που δέχθηκε η κυβέρνηση του Μεξικού για να αποφύγει την επιβολή δασμών κι επέμεινε ότι το περιεχόμενο του κειμένου είναι «μυστικό», μολονότι στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης έχουν ήδη αναφερθεί δημόσια στο τι προβλέπει.

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει μετατρέψει την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης σε προτεραιότητα της κυβέρνησής του και κατηγορεί για το πρόβλημα το Μεξικό ήδη από την εποχή που διεξήγαγε την προεκλογική του εκστρατεία το 2016, δεν έδειξε, ούτε διένειμε στους δημοσιογράφους το κείμενο, ενώ απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Ένα στιγμιότυπο που απαθανάτισε φωτοειδησεογράφος του Ρόιτερς επέτρεψε στους ρεπόρτερ να διαβάσουν ένα μικρό μέρος του.

Υπό τεράστια πίεση μετά την απειλή του Τραμπ να επιβάλλει δασμούς σε όλα τα προϊόντα μεξικανικής προέλευσης που εισάγονται στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα τη συμφωνία, που προβλέπει μέτρα «χωρίς προηγούμενο» κατά την Ουάσινγκτον για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών. Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα είναι η ανάπτυξη 6.000 μελών της νεοϊδρυθείσας Εθνοφρουράς του Μεξικού στα σύνορα με τη Γουατεμάλα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, ο Μαρσέλο Εμπράρδ, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του συμφώνησε επίσης να εξεταστεί μέσα σε 45 ημέρες εάν τα μέτρα που λαμβάνονται φέρνουν αποτέλεσμα.

Εάν θεωρηθεί πως αποτυγχάνουν, το Μεξικό δέχθηκε να εξετάσει την αξίωση της Ουάσινγκτον να χαρακτηριστεί «ασφαλής τρίτη χώρα», ώστε οι μετανάστες και οι πρόσφυγες από την κεντρική Αμερική να υποβάλλουν εκεί αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, η μεξικανική κυβέρνηση απέρριπτε αυτή την απαίτηση.

Πλέον, βάσει της συμφωνίας, η Ουάσινγκτον σκοπεύει να γενικεύσει την επαναπροώθηση των μεταναστών στο Μεξικό, όπου θα υποχρεούνται να περιμένουν μήνες, αν όχι χρόνια, ωσότου να ληφθεί απόφαση για την υπόθεσή τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ