Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έστειλε μήνυμα προς την Ελλάδα και την Κύπρο, πως θα επιμείνει στις προκλητικές ενέργειές της στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Ο κ. Ερντογάν μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη, επεσήμανε ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων όσον αφορά την οικονομική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που έχουν ανακαλυφθεί στην ανατολική Μεσόγειο. Τόνισε, επίσης, ότι τα γεωτρυπανα της Τουρκίας που επιχειρούν ήδη στην κυπριακή ΑΟΖ προστατεύονται από φρεγάτες του Ναυτικού, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu. Ο Τούρκος πρόεδρος άφησε έτσι να εννοηθεί, πως οι ένοπλες δυνάμεις θα προστατεύσουν τις εν εξελίξει σεισμογραφικές έρευνες και γεωτρήσεις.

Αυτή η δήλωση του Ερντογάν ήλθε λίγες ημέρες μετά από την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης της Λευκωσίας με την κοινοπραξία Shell, Noble και Delek για την κατανομή των εσόδων από το κοίτασμα «Αφροδίτη». Σύμφωνα με τον καινούργιο καταμερισμό, η Κυπριακή Δημοκρατία εκτιμά πως θα εισπράξει περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος 18 ετών.

Ερντογάν: Δεν θα επιτρέψω να υπονομεύσουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων

Από τη δική της πλευρά, η Τουρκία υποστηρίζει πως αυτές οι ενέργειες είναι μονομερείς, με τον Ερντογάν να καταγγέλλει σήμερα πως δεν θα επιτρέψει σε κάποιους «που δεν έχουν δουλειά» να υπονομεύσουν τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων. Η Κύπρος απάντησε, πως τα έσοδα από την αξιοποίηση ενεργειακών πόρων θα κατανεμηθούν στο σύνολο των κατοίκων του νησιού, όμως η σχετική ρύθμιση πρέπει να συμφωνηθεί στο πλαίσιο της συνολικής επίλυσης του Κυπριακού.